Много хора вярват, че най-богатите 10% от хората са значително

...
Много хора вярват, че най-богатите 10% от хората са значително
Коментари Харесай

Свръхбогатите всъщност може да са по-малко интелигентни от по-нископлатените хора

Много хора имат вяра, че най-богатите 10% от хората са доста по-умни или по-трудолюбиви от по-малко богатите от тях. Тази настройка е изключително публикувана измежду по-запалените почитатели на ултразаможните, които постоянно търсят насоки от милиардери за всички сфери на живота.

Ново изследване допуска, че отговорът е „ Не “: елитът в действителност може да е тъкмо като нас, що се отнася до просветеност, макар че има известна връзка сред триумфа и какъв брой е интелигентен човек, преди да стигнем до висшите ешелони. Според изследване измежду съвсем 60 000 мъже, има мощна връзка сред интелигентността и заплатата, до момента в който не се премине сумата от 60 000 евро годишно, след което връзката става съвсем незначителна. Учудващо е, че тези в горния 1% по приход се оказват евентуално даже по-малко умни от тези, които са близко след тях като приход, което демонстрира, че свръхуспехът може да се дължи на нещо напълно друго.

Предишната литература свързваше интелигентността с икономическия триумф, само че не разглеждаше относителните качества на най-добре печелещите. Сега откривателите обръщат внимание точно на това: като преглеждат данни, взети от шведски военни наборници, за които има налични когнитивни резултати и трудова информация. Общо съвсем 59 400 мъже на възраст към 40 години са били проследени благодарение на данни от пазара на труда за интервал от 11 години паралелно с резултатите им от когнитивни, физически и психически проби, взети, когато са били по-млади. Тези проби са съпоставени с техните заплати и „ престижа “ на работата им, когато са на възраст сред 35 и 45 години, с цел да се откри дали има някаква връзка.

Резултатите демонстрират предстоящо нарастване на заплатите и престижа с повишение на когнитивните качества, само че до един миг. При 60 000 евро на година престава да има разлики в качествата сред тези, които печелят повече и по-малко, а интелигентността не се покачва над 70. Те също по този начин откриват, че най-богатия 1% от изследваните даже дава малко по-лоши резултати на тестванията за когнитивни качества от тези едно равнище на приходи под тях.

Това подсказва, че до момента в който по-голямата просветеност може да помогне за издигането на човек в по-високите групи по благосъстояние, когато става дума за краен паричен триумф, тя евентуално играе по-малка роля и тези, които печелят извънредно високи заплати, в действителност може да са по-малко умни.

Проучването е лимитирано по доста способи, изключително заради неналичието на многообразие в извадката. Ограничаването на разбора единствено до мъже понижава вероятността какъв брой добре резултатите могат да бъдат приложени към по-широкото население и създателите приветстват по-нататъшни проучвания с по-разнообразни проби.

И въпреки всичко, в случай че търсите същински интелектуални модели за подражателство, не използвайте безусловно парите като белег, защото в действителност може да слушате препоръките на някой по-малко образован от вас.

 Countries by total wealth (trillions USD), Credit Suisse

И малко любопитна статистика за парите на света:

Богатството на семействата по света възлиза на 280 трилиона щатски $ (към 2017 г.). Според осмото издание на Доклада за световното благосъстояние през годината доникъде на 2017 година общото световно благосъстояние е повишено със скорост от 6,4%, най-бързото движение от 2012 година насам и е достигнало 280 трилиона щатски $, което е нарастване от 16,7 трилиона щатски $. Това отразява необятно публикуваните покачвания на пазарите на акции, съчетани с сходни растежи и на нефинансовите активи, които за първи път надвишиха равнището от предкризисната 2007 година Растежът на благосъстоянието също изпреварва растежа на популацията, тъй че световното приблизително благосъстояние на човек е повишено с 4,9% и доближава нов връх от 56 540 щатски $ на калпак. Тим Харфорд (икономически публицист, Великобритания) твърди, че едно малко дете през днешния ден е по-богато от 2-та милиарда най-бедни хора в света взети дружно, защото то няма дълг.

Според отчета за световното благосъстояние от 2021 година на McKinsey & Company общото чисто благосъстояние в международен мащаб сега е 514 трилиона щатски $ през 2020 година, като Китай е най-богатата нация с чиста стойност от 120 трилиона щатски $. Въпреки това, различен отчет – на Credit Suisse – през 2021 година открива, че общото благосъстояние на Съединени американски щати към момента надвишава това на Китай, като американците имат 126,3 трилиона $, а азиатците има 74,9 трилиона $.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР