Много хора твърдят, че закуската е най-важното хранене за деня,

...
Много хора твърдят, че закуската е най-важното хранене за деня,
Коментари Харесай

Вредни храни, които да избягвате за закуска

Много хора настояват, че закуската е най-важното хранене за деня, само че знаете ли, че има нездравословни храни, които е добре да избягвате.
Прочетете още
Доказано е, че най-здравословният избор за закуска съдържа композиция от протеини, фибри и здравословни мазнини, с цел да се чувствате сити до обяд и умерено количество нерафинирани въглехидрати за обезпечаване на бърза сила.

За страдание, доста храни, които се одобряват за закуска не дават отговор на тези критерии и може да ви накарат да се почувствате или гладни напълно скоро след хранене, или „ неловко “ сити (подути).

Ето 11 храни за закуска, които да пропуснете и някои препоръки и хрумвания за здравословна закуска.
1. Захарни или мощно рафинирани зърнени храни
Въпреки сладкия им, хрупкав профил и постоянно срещаното наличие на масата за закуска, множеството сладки зърнени храни няма да ви заситят за дълго.

Те нормално са цялостни със захар и ниско наличие на протеини, което значи, че бързо ще усилят равнищата на кръвната ви захар, а това ги слага в ъгъла на най-вредните храни. Това може да докара до нервност и апетит, откакто понижаващият кръвната захар хормон инсулин се задейства.

По същия метод даже неподсладените зърнени храни са с ниско наличие на протеини, надлежно единствено 2 грама протеин на чаша (25 грама) и 4 грама протеин на чаша (45 грама). Така че, макар че съдържат по-малко добавена захар, те към момента не са най-хубавият метод да започнете деня си.

Естествено изглеждащите варианти, като гранола, постоянно са заредени с добавени захари, които са свързани със затлъстяване, диабет вид 2 и сърдечни болести.

Поради тези аргументи, макар че захарните или други мощно рафинирани зърнени храни може да са положителни като лакомство понякога, те не са най-хубавият вид за ежедневна закуска.
2. Палачинки или вафли
Въпреки вкусния си профил, тези комфортни храни постоянно се подготвят с рафинирано бяло брашно и гарнирани с масло и сироп, който всъщност е чиста захар.

Това значи, че палачинките и вафлите са с високо наличие на калории, мазнини и захар, само че липсват протеини и фибри. Така че, макар че могат да ви дадат възприятие за задоволеност, то няма да е за дълго.

Въпреки това, в случай че желанието ви за палачинки или вафли е прекомерно мощно, с цел да игнорирате, изберете версии с пълнозърнести храни или други богати на хранителни субстанции съставки като брашно от бадеми или нахут. Можете да ги комбинирате с протеинови източници по ваш избор и да употребявате ядково масло вместо сироп като заряд.
3. Тост с масло
Тостът с масло е елементарна и лесна закуска. Всичко, от което се нуждаете, е филийка самун и малко масло и ви следва хрупкава, солена заран.

Независимо от това, тази алтернатива няма да ви засити за дълго време заради неналичието на протеин. По-голямата част от калориите в тостовете с масло идват от въглехидратите в хляба и мазнините от маслото.

И въпреки всичко, хлябът и маслото към момента могат да бъдат подобаващ вид за закуска, в случай че изберете пълнозърнест самун и добавите богати на протеини гарнитури като яйца или настъргани пилешки гърди. За да увеличите в допълнение наличието на хранителни субстанции, прибавете нарязани зеленчуци като домати, краставици или листни зеленчуци.
4. Мъфини
Мъфините се считат за ненапълно здравословен избор за закуска, изключително в случай че съдържат здравословни съставки като трици, овес, ябълки или боровинки.

Обаче множеството мъфини се вършат с рафинирано бяло брашно, олио и доста захар, като оферират малко протеини или фибри, което ги прави нездравословни храни. Освен това те постоянно са заредени с доста калории, като някои съдържат близо 400 калории всеки.

Ако въпреки всичко решите да посегнете към мъфин заран, не забравяйте да изберете вид, подготвен с пълнозърнесто или други типове по-малко рафинирано брашно, плодове и ядки и минимална добавена захар.
5. Плодов сок
Въпреки че може да мислите, че утоляването на жаждата с плодов сок е по-здравословно от пиенето на сладки газирани питиета или подсладени чайове, това не е тъкмо по този начин.

Докато плодовият сок съдържа хранителни субстанции и антиоксиданти, той е с високо наличие на захар и ниско наличие на фибри, намиращи се в цели плодове, което значи, че не е изключително изобилен.

Затова е най-добре да се наслаждавате на тази плодова напитка единствено понякога и да се придържате към цели плодове множеството сутрини.
6. Сладкиши
Понички и рула са дребен образеца за многото сладкиши за закуска, които нормално се търсят в натоварените сутрини.

Това обаче не е добър избор за вашата закуска. Те са заредени със захар, мазнини и калории, като в същото време са с ниско наличие на протеини и фибри. Това значи, че е малко евентуално те да ви държат сити за забележителен интервал от време и може да се окажете гладни доста преди обяд.
7. Подсладени и нискомаслени или обезмаслени кисели млека
Сред многото преимущества на киселото мляко е, че то е добър източник на протеини и пробиотици. Пробиотиците са живи бактерии, които могат да подобрят храносмилателното ви здраве.

Въпреки това, доста типове кисело мляко са заредени с добавена захар, което ги прави по-малко здравословен избор. Нещо повече, доста известни сортове са отстранени по-голямата част или цялото си наличие на мазнини, което значи, че може да са по-малко засищащи от другите възможности с цялостно наличие на мазнини.

За по-здравословна опция пробвайте пълномаслено, неподсладено българско кисело мляко. То е с по-високо наличие на протеини.
8. Барчета за закуска
На пазара има доста разновидности на барчета за закуска, от мюсли през зърнени закуски до овесени питейни заведения.

За страдание, по-голямата част от тях са мощно обработени и цялостни с добавени захари, което ги прави неоптимален избор за закуска.

Ако въпреки всичко изберете бар за закуска, потърсете подобен, който е изработен с пълноценни хранителни съставки, съдържа лимитирано количество добавена захар и има най-малко 10 грама протеин на порция, с цел да насърчи ситостта.
9. Преработени меса
По създание всички нормални меса за закуска са мощно обработени – в това число бекон, наденица и шунка. Те са заредени със сол, която може да увеличи кръвното налягане при чувствителни към сол хора.

Те също по този начин съдържат други добавки като нитрити, които могат да усилят риска от някои типове рак, като рак на стомаха. Независимо от това са нужни повече проучвания, с цел да се разбере изцяло по какъв начин приемът на модифицирано месо въздейства на риска от рак.

Независимо от това, намаляването на приема на нездравословни храни може да помогне за понижаване на риска. Вместо това пробвайте да приготвите елементарна, по-здравословна опция на салами, като употребявате подправено смляно свинско месо.
10. Предварително приготвени смутита
Някои авансово приготвени смутита, изключително тези, които можете да купите от магазините, съдържат най-вече захар и нормално се вършат на прахуляк или смеси, а не от пресни съставки.

За страдание, смутитата са с ниско наличие на протеини, тъй че няма да ви държат сити за дълго. Ако се отбивате в магазин за смутита за закуска, поискайте спомагателен протеин на прахуляк, в случай че е алтернатива, и потърсете подобен, който е без добавена захар.

Като опция можете елементарно да приготвите по-здравословно смути вкъщи, като комбинирате потребни съставки като зеленолистни, пресни плодове, ядки, семена, овес, мляко и протеин на прахуляк.
11. Закуски за бързо хранене
Повечето варианти за закуска за бързо хранене, като сандвичи за закуска или кремвиршка, сиренка или баничка, са цялостни с калории, мазнини и рафинирани въглехидрати.
По-здравословни варианти за закуска, които да опитате
Храните за най-хубавата закуска обезпечават сила, като в същото време ви поддържат сити до обяд. С други думи, те би трябвало да съдържат баланс от протеини, мазнини и комплицирани, нерафинирани въглехидрати – в идеалния случай от пълноценни храни, а не от мощно модифицирани.

Ето някои по-здравословни варианти за закуска, които да опитате:
омлет със спанак, картофи, домати и сирене моцарелапълнозърнест тост с авокадо и яйцепълномаслено нормално българско кисело мляко с пресни плодове, ядки и малко медсладък картоф със смляно свинско, зеле и култивиран чайбананови палачинки, приготвени посредством съчетание на един пасиран банан с две разрушени яйцасвежо смути от плодове и зеленчуци с протеин на прахполовината от огромна пълнозърнеста франзела с крема сирене, пушена сьомга и спанаковесени ядки престояли една нощ, приготвени с овес, пълномаслено българско кисело мляко и пресни или замразени плодовепресни резенчета ябълка с фъстъчено маслосандвич за закуска с пълнозърнеста питка, яйца, сирене, авокадо и салса
Освен това предизвикайте навиците си, като не се ограничавате до типичните храни за закуска за първото си хранене за деня.

Всяка композиция от храни, които обезпечават протеини, здравословни мазнини (помислете за авокадо, зехтин или мазнините в храни като непреработени меса, ядки и семена) и енергийни въглехидрати, може да бъде отлична закуска – даже в случай че е остатъчна храна от предходната вечеря.

Нещо повече, не е нужно да закусвате, в случай че не сте гладни, когато се разсъните. Докато някои хора може да са гладни заран, други може да не са подготвени да ядат по-близо до обяд.

Въпреки че евентуално сте чували, че закуската е най-важното хранене за деня, настройването на вашите сигнали за апетит може да бъде по-полезно за вашето здраве, в сравнение с да се стремите да ядете, когато не сте гладни.

Всъщност, яденето, когато не сте гладни, може да докара до несъразмерен банкет на калории и нежелано наддаване на тегло.
Заключение
Много храни, употребявани за закуска не съдържат задоволително протеини и фибри, което ви кара да се чувствате гладни много идващото ястие. Междувременно други варианти са заредени с мазнини и може да ви накарат да се чувствате претъпкани и неуместни.

Въпреки че не е нужно да избягвате изцяло тези нездравословни храни, би трябвало да изберете по-добре уравновесени ястия за вашата закуска в делнични дни и да запазите неоптималния избор за специфични мотиви.

Опитайте се да се уверите, че първото ви хранене за деня съдържа протеини, фибри и здравословни мазнини, както и някои въглехидрати за обезпечаване на сила. В допълнение, пробвайте се да избягвате питиета, които са цялостни със захар, като плодов сок или подсладени кафета и чайове.

И най-после, изборът на закуска, приготвена от здравословни храни, а не от модифицирани храни или рафинирани въглехидрати, е по-добър избор, който може да помогне за усъвършенстване на здравето ви и да започнете деня си вярно.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР