Много хора си мислят, че да инвестираш е трудно и

...
Много хора си мислят, че да инвестираш е трудно и
Коментари Харесай

Моите 3 принципа за управление на инвестициите

Много хора си мислят, че да инвестираш е мъчно и затова държат парите си на депозит в банка при съвсем нулеви лихви. През 2019 година това не е тъкмо по този начин и всеки от нас може да вложи част от спестяванията си в активи, които да му носят добра рентабилност. Преди да го създадем обаче, е добре да определим главните правила, които ще следваме. В тази публикация ще ви споделя моите 3 лесни за използване правилото, които употребявам при ръководство на вложенията ми и те ми носят положителни резултати.

Принцип No.1: Простота

Обикновено най-простите неща работят най-добре и по-рядко се повреждат. Този принцип важи освен в машиностроенето, а и при вложението. Аз влагам парите си главно в активи, които може да разбере и 5-годишно дете. Те не се нуждаят непрестанно от моето внимание и е задоволително да им отстранявам единствено по няколко часа на месец, с цел да видя дали всичко е наред и има ли потребност от някаква промяна.

Мисля, че е ясна повода да слагам този принцип преди всичко – колкото по-сложна е една инвестиция, толкоз по-голяма е вероятността нещо да се обърка при нея или да зависи от субективното решение на някой (моето или на специалист от финансова институция). Простите решения изискват и по-малко време от моя страна. Аз не желая по през целия ден да виждам графики за придвижването на цените на моите активи, тъй като има и по-добри способи да извозвам времето си. Инвестирането е единствено средство да реализира задачите си, а не главната ми цел.

Към правилото на простотата включвам и автоматизирането при ръководството на моите пари. Това значи да заделям % от моите приходи, още щом получа превод по банковата ми сметка. След това, тези средства незабавно се разпределят по другите типове вложения. Всичко това ми оказва помощ да изключа субективните решения и да проявя уязвимост във връзка с постигането на моите цели. Щом финансовият проект работи и реализирам положителни междинни резултати, не е нужно да се вършат някакви промени в него.

Инвестициите, които дават отговор в най-голяма степен на този принцип и в които влагам по-голяма част от парите си са борсово търгуваните фондове (ETFs) върху американски показатели (S&P 500, Dow Jones Industrial Average и NASDAQ) и злато. Това са принадлежности, които залагат на пасивното дълготрайно вложение, като портфейла от компании в тях се актуализира автоматизирано (ако някоя компания към този момент не дава отговор на изискванията, с цел да е в този показател, тя ще отпадне и на нейно място ще се включи друга).

Принцип No.2: Дългосрочно вложение

Когато аз употребявам думата „ вложение “ имам поради да вложа парите си в активи за дълъг интервал от време – нормално над 10 години. Има две аргументи за това. Първата е обвързвана с риска. Икономическите цикли и обвързваните с тях възходи и спадове са неизбежни като налозите и гибелта. Кризи на финансовите пазари е имало и ще има в бъдеще – въпросът е по какъв начин да излезем с най-малки загуби от тях (а даже и на печалба). Най-лесният метод е да влагаме дълготрайно и краткотрайните съмнения на пазара да не ни тревожат, тъй като след спад има напредък и това непрестанно се повтаря. Като образец ще дам, че главните показатели се възвърнаха за 4-5 години след международната финансова рецесия от 2008 година, а оттогава до в този момент направиха съвсем 100% растеж единствено за по-малко от 6 години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР