Много хора пренебрегват съня си през работната седмица с очакването,

...
Много хора пренебрегват съня си през работната седмица с очакването,
Коментари Харесай

Какво ни причинява липсата на сън

Много хора подценяват съня си през работната седмица с упованието, че ще го компенсират, като се наспят през уикенда. Нови открития на екип от Пенсилванския университет обаче демонстрират, че никакво наваксване през уикенда не може да компенсира изгубения сън - най-малко що се отнася до здравето на сърцето , оповестява „ Study Finds ”.

Авторите на проучването изясняват, че многочислените индикатори за сърдечно-съдовото здраве, в това число сърдечната периодичност и кръвното налягане, са склонни да се утежняват през седмицата, когато хората спят единствено по пет часа на нощ. Важно е да се означи, че опитите за наваксване на съня през уикенда в последна сметка са незадоволителни, когато става въпрос за нормализиране на тези индикатори, оповестяват откривателите.

" Само 65% от възрастните в Съединени американски щати спят постоянно целесъобразните седем часа на нощ и има доста доказателства, че тази липса на сън е обвързвана със сърдечносъдови болести в дълготраен проект ", споделя Ан-Мари Чанг, доцент по биоповеденческо здраве и съавтор на проучването.

" Нашето изследване разкрива евентуален механизъм за връзката, при който задоволително количество удари върху сърдечносъдовото ви здраве, до момента в който сте млади, могат да създадат сърцето ви по-предразположено към сърдечносъдови болести в бъдеще. "

Изследователите са събрали 15 здрави мъже на възраст сред 20 и 35 години, които да вземат участие в това 11-дневно болнично изследване на съня.

През първите три нощи на всеки от тях е разрешено да спи до 10 часа на нощ, с цел да се откри базовото равнище на съня. След това, през идващите пет нощи, сънят на всяко от лицата е стеснен до пет часа на нощ, последвани от две възстановителни нощи, в които още веднъж им е разрешено да спят до 10 часа. За да оценят въздействието на измененията в съня върху сърдечносъдовото здраве, създателите на проучването мерят сърдечната периодичност и кръвното налягане неподвижен на всеки два часа денем.

Професор Чанг отбелязва, че изследването е неповторимо с това, че мери сърдечната периодичност и кръвното налягане неведнъж денем за цялата му дълготрайност, което разрешава на откривателите да отчетат всички резултати, които времето денем може да окаже върху сърдечната периодичност и кръвното налягане. Например сърдечната периодичност е естествено по-ниска, когато се разсънваме по-късно, тъй че измерването ѝ неведнъж може да регистрира тази разлика.

Изследователският екип, включващ Дейвид Райхенбергер, дипломант по био-поведенческо здраве в Пенсилвания, открива, че сърдечният темп се усилва с съвсем един удар в минута с всеки идващ ден. По-конкретно, междинният начален сърдечен темп е бил 69 удара в минута, а в края на проучването на втория ден от възобновяване доближава съвсем 78 удара. Систоличното кръвно налягане също се покачва. В същото време междинното изходно систолично кръвно налягане е 116 mmHg (милиметър живачен стълб), а в края на интервала на възобновяване е съвсем 119,5.

В умозаключение проф. доктор Чанг прибавя, че може да са нужни доста дълги времеви интервали , с цел да се възстановим след многочислени, поредни нощи на неприятен сън .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР