Много хора предпочитат да купят измита пакетирана салата от магазина

...
Много хора предпочитат да купят измита пакетирана салата от магазина
Коментари Харесай

Витамините в пакетираните измити салати са по-малко

Много хора избират да купят измита пакетирана салата от магазина вместо ненарязана маруля. Удобството обаче има своята цена - тези салати губят част от витамините си, заяви в. " Дейли мейл ", представен от Българска телеграфна агенция.

Промените в хранителния състав на измитите пакетирани салати са дребни. Те резервират минералите като желязо и калций. Разтворимите във вода витамини като С и В9 (фолати) обаче са по-малко, а също витамините А и Е, които са доста чувствителни към светлина и О2.

Предварителното нарязване на салатите се отразява не толкоз на хранителното им наличие, колкото на външния им тип - те покафеняват по-лесно.

Съставът на пакетираните салати зависи и от типа им. Предишни проучвания откриха, че марулята резервира множеството си фолати след 8-дневно предпазване. Спанакът губи 80 % от съдържащия се в него витамин С единствено след три дни. Кресонът обаче резервира съвсем 60 % от витамин С след 10 дни.

Като цяло минералите са много постоянни и не би трябвало да понижават при миенето и рязането, в случай че салатите не бъдат затоплени.

Често измитите салати се пакетират с технология на предпазена атмосфера. Тя доста понижава количеството на кислорода в опаковката, резервира по-добре витамините, лимитира покафеняването и удължава периода на валидност.

Повечето диетолози споделят, че авансово измитите салати, въпреки и с понижен хранителен състав, са по-добър вид от пренебрегването на салата в менюто.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР