Много голям пробив в сигурността на процесорите Apple M1, M2

...
Много голям пробив в сигурността на процесорите Apple M1, M2
Коментари Харесай

Непоправима дупка в сигурността на Apple чиповете

Много огромен пробив в сигурността на процесорите Apple M1, M2 и M3 откри проучвателен екип. " Дупката " в сигурността, наречена GoFetch разрешава извличането на криптографска информация от кешовата памет, като по този начин хакерите могат да стигнат до чувствителни криптирани данни, оповестява Ars Technica.

Главен проблем в тази ситуация е, че пропускът не може елементарно да бъде отхвърлен - той е резултат от избрани микроархитектурни решения на чиповете.
 Apple закупи компания за AI и стана най-големият покупател на изкуствен интелект
Производителят на iPhone закупи компания за AI и стана най-големият покупател на изкуствен интелект

Технологичният колос надмина съперниците Microsoft и Гугъл

На процедура, това значи, че злонамерено приложение с GoFetch експлойт може да накара системата да сложи в кешовата памет на процесора информация, която не би трябвало да бъде там. Това компрометира дори 2048-битовите ключове, които са основани, с цел да бъдат неразбиваеми и от квантови компютри.
 Защо Apple отнесе близо 2 милиарда евро санкция
Защо Apple отнесе близо 2 милиарда евро санкция

Това е добра вест за потребителите

Единственото избавление са софтуерни ограничения, които обаче доста ще забавят процесорите при криптиране и декриптиране на информация.

Все още Apple не са популяризирали решение за засегнатите системи и евентуално инженерите на компанията сега работят по това бъдещият M4 процесор да няма сходни проблеми.

Това не е единственото главоболие за компанията, откакто американското Министерство на правораздаването я упрекна за корист с монополно състояние на смарт телефон пазара и прекомерно огромен надзор в автомобилната сфера поради CarPlay.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР