Много е важно посланията, които ще прозвучат на срещата на

...
Много е важно посланията, които ще прозвучат на срещата на
Коментари Харесай

Преди срещата ЕС – Западни Балкани: свръхочаквания или шанс за реални стъпки към интеграция



Много е значимо посланията, които ще прозвучат на срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани, да са почтени и реалистични. Важно е и да се проучват 15-те години след срещата в Солун и приемането на така наречен " Солунски дневен ред ", с цел да се види, че даже тогава, при тези доста по-благоприятни условия, нещата не се развиха по този начин, както беше планувано. Този коментар направи в предаването " Нещо повече " политологът проф. Александър Маринов :   
„ Създава се една заблуда, че може да става дума за блоково приемане на няколко страни от Западните Балкани, невероятно по доста аргументи. Посланието за една единна, хомогенна вероятност за Западните Балкани е добра дума, един ход, пиар. Нещата са доста комплицирани, фрагментирани. Наблюдаваме един възторг, звучат фанфари, имаме нещо ново за първи път, само че то не би трябвало да се натоварва със свръхочаквания “.

Има свръхсъсредоточаване върху целта Западни Балкани, а цели като кохезията и миграционната политика наподобяват подценени и остават в сянката на тематиката Западни Балкани, счита проф. Маринов.

" Срещата би трябвало да отговори на концепцията, че обединена Европа е жива даже след излизането на Англия, след реализацията на Брекзит. Тоест, има упования и от Западна Европа, че би трябвало да се показва интензивност, да, в периферията на Западните Балкани, която е извънредно тежка, обременена с история и спорове ". Такава е позицията на Красимир Узунов , президент на Агенция и Радио „ Фокус “. По думите му, блоково приемане е невероятно, тъй като страните от Западните Балкани са на друга степен на развиване, а публичните връзки в тях също са доста разнообразни.

Дългият престой в чакалнята на Европа освен обезверява хората от Западните Балкани, само че основава и предпоставки за тероризъм и екстремизъм, уточни Узунов:  

„ Рисковете за Европа при бърз банкет на Западните Балкани в действителност са по-малко, в сравнение с при продължение на това, което се случва след Дейтънското съглашение от 1995 година. Задълбочаването на рецесията на Балканите, търсенето на въздействие, изключително като преден конфликт на Русия със Съединени американски щати, въздействието на Турция, Китай също като икономическо въздействие – всичко това ще води до генериране на все по-големи проблеми, все по-голямо разделяне по разнообразни линии – било стопански, било политически, било геополитически. Това ще основава взривоопасна конюнктура “.
Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР