Много е трудно да се подцени значението на подводниците за

...
Много е трудно да се подцени значението на подводниците за
Коментари Харесай

Трите руски подводници, които плашат целия свят

Много е мъчно да се подцени смисъла на подводниците за обезпечаване на отбранителната дарба на страната, тъй че Съветският съюз работи непрестанно в продължение на доста години, с цел да ги сътвори и усъвършенства. Никой обаче не си и намерения да се приключи активността в тази посока даже след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Русия продължава развиването на подводния си военен флот в още по-голям мащаб, а от доковете излизат ултрамодерни кораби, които постоянно нямат аналози в света, написа dzen.ru.
 Снимка 633695
Източник:

1. Проект 885 " Ясень "

Както демонстрира практиката, подводниците с нуклеарен мотор надалеч превъзхождат всички разработки в тази област. Още през 70-те години на предишния век стартира работа по няколко плана на подводници от друг вид, само че до края на десетилетието става явно, че универсална подводница, способна да извършва съвсем всяка задача, ще бъде доста по-полезна. Така се ражда план No 885 " «Ясень» ", който сплотява напъните на тогавашните дизайнери. Много механически решения по това време просто не съществуваха, тъй че те трябваше да бъдат създадени съвсем от нулата, а най-новата подводница от този вид беше основана едвам през 1991 година, когато на страната почтено казано не беше до нея. Независимо от това, планът продължи през 1993 година, а през 2014 година беше пусната в употреба подводницата " Северодвинск ", първата от серията.

През лятото на 2022 година започнаха тестванията на третата подводница от план 885М (модернизирана) " Красноярск ", а последната пусната в употреба през 2021 година беше " Казан ". За тези подводници има доста малко механически данни и даже тогава по-голямата част от тях се получават от неофициални източници.

Подводниците имат корпус от един и половина, т.е. външната лека обвивка покрива единствено носовите и ракетните силози, което направи допустимо доста понижаване на равнището на шума. В същото време дизайнерите понижиха степента на видимост, употребявайки стомана с понижени магнитни качества и особено защитно покритие. Освен това в нуклеарните подводници от този клас торпедните тръби от носа са преместени по-близо доникъде на корпуса, което прави място за ултрамодерна сонарна апаратура.

Като силов елемент се употребяват реактори с вода под налягане с подобен експлоатационен живот от 30 години. " Ясень " работи на номинална дълбочина 520 метра, има подводна скорост 16 възела и може да не влиза в пристанището повече от три месеца. Подводницата е въоръжена с отдалечено управляеми самонасочващи се торпеда и крилати ракети от друг вид, в това число " Калибър " и противокорабна " Оникс ".
 Снимка 633696
Източник:

2. Проект 955 " Борей "

По време на основаването си " Борей " е единствената подводница в света, която може да носи стратегически нуклеарни оръжия на борда. Вярно е, че основаването й беше доста дълго и трънливо, защото конструкторите трябваше да решат многочислени проблеми и незабавно щом се оправиха с един, се появиха още три. Първо, те трябваше да трансформират дизайна на задвижващия блок на нов с два вала, по-късно планът трябваше да бъде модифициран в придвижване, защото беше належащо незабавно да се промени типа на ракетите.

Почти нищо не се знае за типа задвижване на " Борей ", макар че съгласно някои източници това е водна бликам. Подводницата е оборудвана със 190-мегаватов реактор, а мощността на газотурбинния елемент е 50 хиляди конски сили. Корпусът на подводницата се състои от вътрешна и по-лека външна обвивка, а като външно покритие се употребява каучук. За да се понижи равнището на шума, всички механизми имат двустепенна всмукване на удари. Една от характерностите на " Борей " е специфичната конструкция на носа, където се намира сонарната апаратура и доста друго съоръжение.

С екипаж от 107 души, подводницата може да бъде в самостоятелна навигация до 90 дни, движейки се под вода с крайцерска скорост от 29 възела. Основното му въоръжение са междуконтинентални балистични ракети, на борда има 16 от тях, а от стандартните оръжия се употребяват разнообразни типове торпеда, общоприетият товар на боеприпасите е 40 торпеда.
 Снимка 633699
Източник:

3. Проект 971 " Щука Б "

Тази подводница също има дълга история. Не единствено е планувано да се трансформира в един от най-тихите в Съветския съюз, само че и американците през 1976 година одобряват осъвременени подводници от клас " Лос Анджелис ", тъй че планът би трябвало да бъде финализиран до равнището на конкурентоспособност. " Щука Б " се задвижва от реактор с вода под налягане с мощ 190 мегавата и индивидуален витлов вал.

Една от главните характерности на многофункционалната подводница е блоковият дизайн. Напълно приключеният и изпитан корпус е разграничен на няколко елементи и във всяка са инсталирани палуби, тръбопроводи, съоръжение и всичко, което може да се инсталира без общо сглобяване. В същото време сред тялото и оборудването са инсталирани пневматични амортисьори за понижаване на вибрациите. В последна сметка секциите бяха заварени дружно и образуваха мощно и нискошумно тяло. В опашната секция има и гондола с теглена изскачаща сонарна антена.

Подводницата може да употребява доста типове оръжия. На борда има 40 торпеда от друг вид, " " Щука Б " може да употребява торпедо-ракетни системи, ракети " Калибър " и да поставя мини.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР