Много е разочароващо, когато гледате кучето си непрекъснато и обсесивно

...
Много е разочароващо, когато гледате кучето си непрекъснато и обсесивно
Коментари Харесай

Защо кучето си ближе лапите

Много е разочароващо, когато гледате кучето си непрестанно и обсесивно да облизва лапите си, изключително когато губи интерес към всичко към себе си. Има съответни аргументи за това държание и от вас, като притежател, се изисква да се опитате да разберете какъв е казусът. Ако държанието се появи ненадейно, продължава за нескончаем интервал от време или е съпроводено от кървене, отичане, куцане или миризма, най-хубавото нещо, което би трябвало да извършите, е да се срещнете с ветеринарен доктор, който да диагностицира казуса.

Въпреки че е обикновено за кучетата да ближат лапите си понякога, настойчивото олизване постоянно е индикация за главен проблем. Не го допускайте, защото от време на време той може да се трансформира в пристрастяващ табиет, който е мъчно да се изкорени. Кучетата, които облизват постоянно лапите си, могат да си докарат петна или подути и възпалени рани, които могат да бъдат сложни за лекуване.

Ето какво кара кучетата да си ближат лапите:

Болка

Ако вашето куче внезапно стартира да ближе лапите си, това нормално е показателно, че животинчето изпитва болежка. Ако близането е лимитирано до една лапа, това постоянно подсказва, че казусът е местен. Болката в тази област може да бъде породена от рана, ухапвания от инсекти, бодил, парче стъкло, строшен нокът и така нататък Ако не виждате нищо, не подценявайте казуса. Заведете домашния си любим на ветеринарен доктор допустимо най-скоро. Понякога може повода да е в дълбочина и да се дължи на мускулно навяхване, някакво инфектиране или фрактура, изключително в случай че близането е съпроводено от куцане.

Алергии или дрождена зараза

 Кучето си ближе лапите

Хроничното лизане нормално се дължи на алергии. Това може да бъде храната, химикалите във вашия двор, почистващите артикули за килими, плевелите и доста други. Например, в случай че кучето ви облизва лапите си след вървене, тогава сърбежът евентуално е породен от пестициди, открити в тревата или от самите бурени. Почистете краката на кучето си с влажна забрадка, откакто се върнете от разходка, с цел да предотвратите по-нататъшно раздразнение. Намирането на същинската причина за алергията от време на време може да бъде сложна. За да разберете от какво е алергично вашето куче, най-добре е да ветеринарят да направи кръвен тест. Ако подозирате зараза с дрожди, тя нормално се предизвиква от неприятна диета. Понякога най-простото лекуване за загуба на косми и сърбеж се крие в храната на кучето. Уверете се, че сте обезпечили качествена храна, богата на хранителни субстанции и витамини, които са потребни за червата и кожата на вашия любим.

Отегчение

И кучетата скучаят. Особено когато не им се обръща задоволително внимание. Когато зарежете домашния си любим самичък у дома или на двора, той се отегчава и стартира да взе участие в разрушителни действия, които могат да включват прекалено олизване и дъвчене на лапите. За да е витално и щастливо кучето ви, е целесъобразно да му отделяте повече време, да го разхождате, упражнявате и да си играете дружно най-малко по половин час дневно. Позволете на вашето кученце да поддържа връзка с други хора и негови четириноги събратя. Не дръжте кучето си в кашон или вързано в задния двор.

Тревога

Неспокойните кучета постоянно се пробват да намерят облекчение, като се облизват прекалено. Причините за сходна тревога могат да варират от общо обезпокоително разстройство до обсесивно-компулсивни разстройства, като в този случай близането или дъвченето на лапата е сходно с гризането на ноктите при хората. Кучетата постоянно си облизват лапите преди сън, като това е просто методът им за релаксация и усмиряване. Ако няма зачервяване или отичане, този вид лизане на лапата не би следвало да бъде проблем. Причини за безпокойството на животинчето могат да са досада, меланхолия, заболяване, тъга и други Ако близането стане прекалено, кучетата могат да развият кървящи рани, наричани грануломи.

Хормонален дисбаланс

Когато кучето има хормонален дисбаланс, то създава прекалено много кортизол (известен още като болест на Кушинг) или не създава задоволително тироиден хормон (хипотиреоидизъм), който предизвиква червени петна, оплешивяване и рехава четина. Близането на тези раздразнени червени или плешиви петна може да докара до вторична зараза.

Суха кожа

 Близане на лапи при кучета

Сухата кожа може да се дължи на характерната порода на кучето или да е разследване от прекалено къпане или суха среда. Големите породи кучета, като американски гол териер, постоянно са склонни към проблеми с кожата, тъй като нямат естествена отбрана от козината. Сухата кожа също е постоянно срещана при кучета, живеещи в леден и изсъхнал климат. Ако казусът е подобен, помолете ветеринаря да ви предложи натурален кучешки лосион или масло за облекчение на сухота. Можете да се погрижите за кожата на кучето си и като му осигурите пълноценна храна, качествени витамини и маслени добавки. Не прекалявайте с къпането и използвайте специфични кучешки шампоани.

Паразити

Бълхите и кърлежите предизвикват тежък сърбеж, който може да докара до олизване и дъвчене на лапата. Състоянието може да стане още по-лошо, в случай че кучето ви е алергично към бълхи. В подобен случай би трябвало да се погрижите да го отървете от гадините допустимо най-бързо, като напръскате на всички места с препарат срещу паразити. Ако вашият домакински любим е алергичен към почистващи препарати, има и нетоксични способи да се отървете от бълхи.

Студ

Ако вашето куче ближе лапите си през зимата, то евентуалната причина за това може да са снежните топчета, които се захващат по космите сред лапичките му. Това може да докара до напукване и кървене, което е в действителност мъчително. За това през зимния сезон дръжте космите късо подстригани. Солите, употребявани за размразяване на лед на алеи и пътища, също могат да доведат до химически изгаряния на краката на кучето ви. Избягвайте места, които се обработват със соли през зимата, или му обувайте чорапи, с цел да го предпазите от мраз и инфекции.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР