Много добра реколта от череши очакват стопаните в Кюстендилско тази

...
Много добра реколта от череши очакват стопаните в Кюстендилско тази
Коментари Харесай

Много добра новина от Кюстендилско насред епидемията от К-19

Много добра годишна продукция от череши чакат стопани те в Кюстендил ско тази година. Засегнати от измръзване овошки са едвам 10%, споделиха от Института по земеделие в Кюстендил .

След като няколко години подред реколтата от череши беше съвсем унищожена, поради студове, тази година времето, се оказа удобно и пощади овощните насаждения. Стопаните се надяват до края на май, когато се появят първите череши, времето да се задържи топло и да няма значителни дъждове, предава Българска национална телевизия.

Доц. доктор Димитър Сотиров - зам. шеф на Институт по земеделие - Кюстендил: Опасността към момента не е минала, в случай че приказваме че повратни студове надали ще има, само че доста постоянно нас ни удря градушка, това е рисковото, което може да се случи и да понесе провали върху реколтата, освен от череши, само че и върху останалите овощни типове и култури като цяло.

Местните аграрни производители имат и други терзания. Те са обезпокоени по какъв начин в изискванията на пандемия ще прибират годишна продукция и по какъв начин ще осъществят продукцията си.

Доц. доктор Димитър Сотиров - зам. шеф на Институт по земеделие - Кюстендил: Ако не се отвори външната търговия, а знае се, че черешовата годишна продукция се изнася за Германия, Италия, Румъния и т.н и в случай че не се отворят пазарите, ще има усложнение при реализирането на черешовата годишна продукция, защото пазара в България е сгънат и няма да може да се осъществя реколтата.

В Кюстендилския район се отглеждат над 18 хиляди декара с черешови насаждения, като междинният рандеман от декар е към 1500 кг череши.

Според Института по земеделие, тази година вътрешният пазар на страната ще разчита на кюстендилската череша, тъй като на други места в страната ниските минусови температури са унищожили огромна част от черешовите масиви.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР