Много далеч стигна насъскването между българите и македонците. Човешкият контакт

...
Много далеч стигна насъскването между българите и македонците. Човешкият контакт
Коментари Харесай

Проф. Дичев: Човешкият контакт между българи и македонци е прекъснат


Много надалеч стигна насъскването сред българите и македонците. Човешкият контакт е пресечен. Трябва да го възстановим. Това съобщи културния антрополог проф. Ивайло Дичев в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 362
По думите у идеолозите разчитали на това, че хората не се познават и могат да приказват, каквото си желаят по тематиката за Северна Македония.

Според него действителната интеграция към Европейски Съюз е да се стремим да паднат границите, да си приказваме между тях, да стартираме да гледаме македонски филми, да преодолеем тази нелепост с историята. Тя не е предмет, с цел да я даваме. Историята е нещо, което се е случило. Тази злощастна историческа комисия би трябвало да се трансформира, а в нея да влязат интернационалните учени “, изясни културният антрополог.

„ Никой не е споделил да забравяме историческите персони. Тези неща, които са се случили са си обстоятелства. Каквото и да реши тази комисия, професорите няма да си сменят това, което са написали. Това е тематика, която няма нищо общо с присъединението на РСМ към Европейски Съюз “, акцентира проф. Дичев.

Той не вижда по какъв начин са нарушени човешките права на българите в РСМ. Според него вписването в Конституцията е един жест, само че какво ще се реализира с това?

„ Език на омразата не се чува в РСМ към нас. Аз не съм усетил такова нещо, до момента в който съм бил там. Такъв е имало към евреите, да вземем за пример. Непрекъснато изместваме тематиката. Трябва да вадим поука от историята и да вървим напред, а не да се втренчваме в обещано събитие и то да ни пречи “, на мнение е проф. Ивайло Дичев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР