Много чуждестранни компании прекратиха работата си в Русия. Кметът на

...
Много чуждестранни компании прекратиха работата си в Русия. Кметът на
Коментари Харесай

Всичко поскъпва, работните места се топят, изтичат мозъци в чужбина: Нормална картинка в Русия

Много задгранични компании прекратиха работата си в Русия. Кметът на Москва Сергей Собянин се притеснява, че към 200 000 работни места ще бъдат изгубени единствено в съветската столица. За да смекчат последствията от безработицата, управляващите утвърдиха стратегия за помощи в размер на 38 милиона евро. Средствата са предопределени най-вече за руснаци, които са работели за задгранични компании, “които краткотрайно са прекратили активността си или са решили да изоставен Русия ", изясни Собянин. Една от главните цели на програмата е да финансира преквалификацията на тези хора, споделя " Deutsche Welle ".

Западните наказания против Русия имат големи стопански последствия. Много компании са лимитирали или изцяло прекратили активността си в страната. Сега Русия подхваща разнообразни ограничения за противопоставяне, като се пробва да понижи неподходящото влияние върху бизнеса в страната.

Централната банка желае нов бизнес модел

Управителката на централната банка в Русия Елвира Набюлина изясни, че съветската стопанска система не може постоянно да живее за сметка на финансовите си запаси и е време да се преориентира в изискванията на интернационалните наказания. Тя разгласи потребността от структурни промени и нов бизнес модел.

Засега глобите са засегнали главно финансовия пазар. “Но занапред ще стартират да се отразяват от ден на ден и на стопанската система ", предизвести Набюлина. Основните проблеми евентуално ще са свързани с рестриктивните мерки върху вноса и усложнената логистика във външната търговия. Забраните за експорт също ще имат все по-осезаем резултат.

Набюлина разгласи, че се приготвят правни дейности срещу наложеното от Запада блокиране на съветското злато и на валутните запаси. Международните наказания са замразили към 300 от общо 640 милиарда $ в злато и валутни запаси.

Прогнозата е, че чак през 2024 година Русия ще успее да понижи инфлацията до към 4%. В момента тя е се движи на рекордно високи равнища за последните 20 години – на 1 април е била 16,7 на 100. Почти всичко в Русия е поскъпнало от началото на войната в Украйна - от захар и зеленчуци до смарт телефони и облекла. 

В отговор на глобите Руската централна банка в началото усили главния си лихвен % повече от два пъти - до 20%. След това обаче се наложи да го понижи на 17 на 100. Набюлина дава обещание още по-голямо разхлабване на валутния надзор. “Валутният надзор е необходим, само че той би трябвало да бъде по този начин уравновесен, че да покрива всички опасности, без да визира естествената външнотърговска активност ", сподели Набюлина пред съветския парламент.

Според прогнозите съветската стопанска система ще претърпи голям спад вследствие на глобите. Американската банка JPMorgan предвижда, че брутният вътрешен артикул може да се свие с 20% във второто тримесечие. Дори преди съветската инвазия в Украйна и налагането на глобите, в съветската стопанска система се забелязваше наклонност на утежняване.

Изтичане на мозъци в IT сферата

Междувременно пред съветската стопанска система стои още едно предизвикателство - да възвърне IT бранша си, който освен беше съществено обиден от изтеглянето на интернационалните компании от пазара, само че и пострада от голямо приключване на мозъци, откакто доста експерти в региона емигрираха.

Държавата се пробва да задържи експертите в сферата, като им прави оферти за създаване на нови, напълно съветски, софтуерни планове. IT-специалистите на възраст сред 22 и 40 години ще получават ипотечни заеми с преференциални условия и ще бъдат освобождавани от военна работа. Дали това ще успее да задържи в Русия едни от най-търсените експерти в целия свят обаче към момента не е ясно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР