Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на

...
Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Откликнахме на апела за помощ от страна на РСМ за енергетиката

Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решение на провокациите, които стоят пред страната в бранша на енергетиката. Обсъдихме съответни благоприятни условия за електрическата енергия и преноса на природен газ – както за потребностите на промишлеността, по този начин и за битовите консуматори на РСМ.

Това съобщи министър-председателят Гълъб Донев по време на взаимен брифинг с сътрудника си от Северна Македония Димитър Ковачевски, който дойде на еднодневно посещаване в София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Донев разясни, че двамата с Ковачевски са обсъждали съдействието по линия на даване на ток за РСМ да обхване интервала до 31 март 2023 година. Бе посочено количеството от 200 мегаватчаса, без да се дават повече детайлности дали става дума за месечни доставки или за някакъв различен интервал.

От сряда смесена работна група стартира работа по подписване на контракт в региона на електрическата енергия, удостовери Донев, казаното и от Димитър Ковачевски.

Ще бъдат реализирани и договорености за депозиране на природен газ в „ Чирен ”, тъй че районен съд Македония да може да се възползва от присъединяване си в терминала в Александруполис. Така доставките на полутечен газ ще могат да бъдат по-балансирани без страната да изпитва спомагателни компликации, съобщи българският министър-председател.

Той заяви още, че двамата са се договорили и за задълбочаване на взаимното съдействие във всички области от съвместен интерес, както и всички договорености по протоколите на Междуведомствената комисия.

Преди две години нямахме ваксини, в този момент нямаме ток. Заедно с България ще се обединим да намерим решение за доставяне с електрическа енергия. Договорихме се до сряда да формираме работна група с присъединяване на министерствата на стопанската система и енергетиката на районен съд Македония и България, която да разиска техническите благоприятни условия за доставка електричество. Това съобщи министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Разговаряхме за количествата ток, които са ни нужни, заяви Ковачевски. Той посочи, че в хода на диалозите двамата са разискали техническите параметри, потенциалите и преноса, както и цените на тока.

От думите на Ковачевски стана ясно, че двамата министър председатели са говорили и за опциите на газохранилището „ Чирен ”.

Ковачевски изрази вяра, че в рамките от две седмици ще има решение и за РСМ, и за България, и за бизнесите, и за битовите консуматори. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР