Много българи, включително семейства с деца, са били на борда

...
Много българи, включително семейства с деца, са били на борда
Коментари Харесай

Много българи, включително деца, са били на борда на запалилия се ферибот край Гърция

Много българи, в това число фамилии с деца, са били на борда на ферибота, който се възпламени в Йонийско море край Гърция. Той е пътувал от гръцкото пристанище Игуменица към италианското Бриндизи.

Евакуирани са237 пасажери и 50-членният екипаж. От Външното ни министерство оповестиха, че все още няма данни за потърпевши български жители. В момента продължава избавителна интервенция за двама от пасажерите.

На борда е имало 37 водачи на автовози на пловдивска компания. NOVA се е свързала с свидетел, който е бил на борда, както и със притежателя на транспортната компания.

„ Около 01.40 часа си легнахме в каютите, тогава потегли и корабът. Два часа по-късно екипажът ни разсъни и по този начин научихме за пожара. Спаси ни умелата интервенция на екипажа. Действаха доста бързо и рационално”, показа един от очевидците Румен Чолаков.

„ Казаха, че потеглят лодки с хора, които да режат кораба, с цел да ги извадят двамата водачи. Единият е наш, другият е турски шофьор”, съобщи Илиян Филипов, притежател на транспортната компания.

33 камиона на компанията са изгорели, а вредите са на груба стойност сред 5 и 10 милиона евро.

Огънят е горящ в 04:30 часа сутринта, оповестява “Дейли мейл”. Общо 300 души са били на борда. Един човек е вдишал пушек и откаран в болница без заплаха за живота. Други двама са останали блокирани на кораба и сега тече интервенция по спасяването им.

183-метровият ферибот под италиански байрак е пътувал към Бриндизи, когато бил обзет от пламъци.

Капитанът неотложно е наредил пасажерите да се трансферират в избавителните лодки и е повикал помощ по радиото. Пасажерите са евакуирани и качени в пристигналите плавателни съдове.

Причините за пожара към момента не са ясни, само че се знае, е че е почнал от товарното поделение.

Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в непрекъснат контакт с гръцките управляващи и в подготвеност за оказване на подпомагане при нужда. В Генералното консулство в Солун е обезпечено непрекъснато дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР