Много антибиотици не са достъпни в по-бедните държави въпреки по-високите

...
Много антибиотици не са достъпни в по-бедните държави въпреки по-високите
Коментари Харесай

Липсата на антибиотици в бедните държави засилва заплахата от супербактерии

Много антибиотици не са налични в по-бедните страни макар по-високите равнища на инфекциозни болести, което ускорява опасността от резистентни на медикаменти супербактерии.

Това се показва в отчет, който ще бъде показан пред международните водачи и фармацевтичните компании на Световния стопански конгрес в Давос, написа " Гардиън ".

Изследването е на основаната в Амстердам неправителствена организация Фондация " Достъп до медикаменти ". То също демонстрира, че броят на създадените нови лекувания на инфекциозни болести като пневмония, туберкулоза и гонорея е понижен.

Инфекциозните болести все по-трудно се лекуват на международно равнище. През 2018 година британец е първият човек на планетата, който е диагностициран с вариант на гонорея, който е устойчив на всички антибиотици, които нормално се употребяват за лекуване на болестта.

В по-бедните страни, където най-хубавите антибиотици не са налични, лекарите постоянно са принудени да употребяват медикаменти с по-ниско качество или да отсрочват лекуването, което усилва резистентните на медикаменти бактерии. В Бразилия, Индонезия и Русия 40-60% от инфекциите са породени от супербактерии. В Индия този % е достигнал повече от 70 на 100 за някои бактерии.

Изследването, в което се правят оценка напъните на 30 от най-хубавите фармацевтични компании в света, е финансирано от UK Aid и холандското здравно министерство.

От 13 нови антибиотици единствено три са налични в 10 или малко повече от общо 102 страни в света със междинни и ниски приходи. Много остарели антибиотици, които към момента са ефикасни, също не са налични. От 24 такива " забравени " антибиотици единствено 14 са доставени на по-бедни страни.

Общо 138 ваксини или медикаменти са създадени по света против 18 бактериални и гъбични инфекции в съпоставяне със 175 преди две години. Но 51 са във финални клинични тествания спрямо 40 през 2018 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР