NIH спира изследователски проект. Автоцензура ли е?

...
Много американци не разбират много за здравето си. Независимо дали
Коментари Харесай

Много американци не разбират много за здравето си. Независимо дали поради хора, които вярват в теории на конспирацията или просто излизат от лекарските си кабинети без добра представа за казаното, съобщаването на това, което учените знаят, е дългогодишно предизвикателство.

Проблемът стана особено остър с скорошна вълна от дезинформация. И когато Франсис Колинс оглави Националния институт по здравеопазване, най-голямата агенция за медицински изследвания в света, той си помисли, че има решение: да изучава широко здравните комуникации. „По същество сме виждали как точната медицинска информация е изпреварвана, твърде често, от неточните конспирации и фалшивата информация в социалните медии. Това е съвсем друг свят там“, каза той през 2021 г. като част от прощална медийна обиколка.

„Наистина мисля, че трябва да разберем по-добре как – в сегашния климат – хората вземат решения“, заключи той.

издаде решение по дълго тлеещ съдебен процес, заведен от група републикански генерални прокурори и групи против ваксините, за да блокират правителствени служители да комуникират с компаниите за социални медии, с някои изключения за националната сигурност и наказателни въпроси. Оттогава това решение е оставено в сила.

Въпреки че NIH трябваше да се справя с политически бързеи в продължение на десетилетия, включително продължителни противоречия относно изследванията на стволовите клетки и проучванията за сексуалното поведение на тийнейджъри, това е особено труден момент. „В днешно време е въвлечен в по-голям дебат за това кой трябва да реши коя информация е вярна“, каза Алта Чаро, почетен професор по право и биоетика в Университета на Уисконсин-Медисън, който е съветвал NIH в миналото.< /p>

За изследователите, които се интересуват от темата обаче, това е голяма загуба. Програмата беше счетена за потенциално толкова важна, че щеше да бъде подкрепена чрез Общия фонд на агенцията: предназначение за програми с висок приоритет, които пресичат нормалните институционални граници. На теория ще се проучи как работи здравната комуникация не само на ниво индивидуален лекар към пациент, но и как масовата комуникация влияе върху здравето на американците. Изследователите биха могли да проучат как, например, препоръките влияят на употребата на ваксини или други терапии от пациентите.

На масата имаше сериозни пари. Агенцията беше готова да похарчи повече от 150 милиона долара за пет години за това начинание.

За изследователите това е необходимо допълнение към пионерската работа на агенцията в областта на фундаменталните изследвания. NIH е "свършил забележителна работа, откривайки начина, по който клетките комуникират една с друга", каза Дийн Шилингер, изследовател в Калифорнийския университет в Сан Франциско. „Когато става въпрос за това как хората общуват помежду си – лекари с пациенти или лекари помежду си – NIH липсва в действие.“ Сега, каза той, колебливите опити за обръщане, които са посрещнати със "смразяващ ефект". (Шилингер е съавтор на статия в JAMA относно тези развития.)

След благоприятни доклади от консултативен орган на агенция миналата есен, защитниците очакваха по-окуражаващи развития. Всъщност бюджетът на NIH беше рекламирал концепцията наскоро през март. Участниците очакваха, че процесът на кандидатстване за безвъзмездни средства ще започне към края на годината.

Вместо това изследователите не са чули нищо по официалните канали. „Разследващите се питат „Какъв е планът?“, каза Шилингер. Официално, „това наистина беше звукът на тишина.“

Това беше озадачаващ антикулминационен момент за програма, която изглежда имаше цялата инерция. „Като се има предвид спешността на дезинформацията, бихте очаквали – в рамките на една година – официално съобщение“, каза Брус Й. Лий, изпълнителен директор на Центъра за напреднали технологии и комуникация в здравеопазването към Градския университет на Ню Йорк.

< p>Застъпниците и източниците, участващи в процеса, бяха доволни от напредъка му, довел до внезапния обрат на Табак. След като Collins публично представи концепцията в края на 2021 г., агенцията предприе някои публични стъпки, докато дефинира проекта, включително провеждане на семинар през май 2022 г., представен от Collins.

По-късно същата година ръководителите на проекта представиха концепцията към Съвета на съветите на агенцията, група от външни изследователи, които предоставят обратна връзка за политически инициативи и проекти. Получи топъл прием.

Едит Мичъл, онколог в университетската болница Томас Джеферсън във Филаделфия, каза, че агенцията има „основна задача, но такава, която е много необходима, такава, която е иновативна“. Съветът даде предложението на одобрение 19-1.

Изследователите бяха доволни. „Що се отнася до мен, тази програма беше финансирана, приета и одобрена“, каза Шилингер. (Агенцията казва, че „не е необичайно“ програмите да не се движат напред, но че не проследява колко често програмите получават утвърдителни гласове от съвета и по-късно не се движат напред.)

Това гладко плаването продължи и през новата година. През март програмата беше спомената в бюджета на NIH като един от потенциалните проекти на агенцията за следващите години. След това, казват източници в NIH и на други места в правителството, дойде внезапното решение на Табак през април, което не беше съобщено на някои изследователи до юни.

В началото на същия месец Шилингер каза, че той е получил обаждане от служител на NIH казвайки: "Програмата е убита." Програмните служители се свързаха с учени, които са отправили предишни запитвания относно инициативата и потенциалните изследователски усилия, които биха могли да съберат безвъзмездни средства. Шилингер каза, че на изследователите е казано: „Не получавате имейл“ от агенцията.

Бивш служител на Белия дом и двама настоящи служители на NIH, на които е предоставена анонимност, защото нямат разрешение да говорят по чувствителни въпроси - каза, че решението, което дойде, докато изследователи и служители на агенцията се подготвят да отворят заявления за безвъзмездни средства през последното тримесечие на годината, е взето от Tabak. KFF Health News помоли Табак за интервю, но вместо това получи отговор от говорители на агенцията.

Агенцията оспорва всяко окончателно решение относно това финансиране на изследванията, което е взето. Говорителят Аманда Файн каза на KFF Health News, че проектът е „все още във фаза на концепция“ и е „спрян, за да се обмислят обхватът и целите му“.

Но агенцията изброява предложението за здравни комуникации в „предишните програми“ част от нейния уебсайт, а източници в и извън правителството не са съгласни с тази линия на компанията. Те посочват политическите страхове от страна на NIH като движеща сила за промяната, което отразява нарастващата политическа полемика относно изучаването на всичко, свързано с дезинформация, въпреки че предложението е създадено да изследва широко здравните комуникации, а не само дезинформацията.

Намек за това разсъждение се съдържа в останалата част от изявлението на Fine, което отбелязва „регулаторния и правен пейзаж около комуникационните платформи“. При натиск агенцията по-късно цитира неназовани „съдебни дела“.

Това вероятно е препратка към случая в Луизиана, който беше решен седмици след като агенцията реши да постави на пауза или да прекрати инициативата за общ фонд.

< p>Fine по-късно предложи ново обяснение: бюджетни проблеми. „Трябва също да балансираме приоритетите с оглед на текущите бюджетни прогнози за фискалните 2024 и 2025 г.“, написа тя.

Това обяснение не беше част от бележка от 6 юни на страницата на програмата и един NIH служител потвърди, че не е част от предишни дискусии. При по-нататъшен натиск относно бюджетната позиция на агенцията – която анализаторите от Washington Research Group на TD Cowen смятат, че ще остане непроменена – говорителят Емили Ритър каза: „NIH няма бюджетна прогноза.“

, известна преди като Kaiser Health News (KHN) е национален нюзрум, който произвежда задълбочена журналистика по здравни проблеми и е една от основните оперативни програми в – независимият източник за изследване на здравната политика, анкети и журналистика.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР