Млечнокиселите бактерии, съдържани в зеленчуците, спомагат за повишаване на общия

...
Млечнокиселите бактерии, съдържани в зеленчуците, спомагат за повишаване на общия
Коментари Харесай

Естествената ферментация на туршиите ги прави полезни

Млечнокиселите бактерии, съдържани в зеленчуците, спомагат за повишение на общия имунитет и устойчивостта на организма против инфекциите


Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова продължава своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 4500 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

Суровите, претърпели естествена млечнокисела ферментация и без добавени химикали за секване туршии, неслучайно са наложителни за българската софра. Много постоянно към общото название на туршиите прибавяме и консервираните, само че в тях липсва най-ценното – живите представители на рода Lactobacillicus, към които спада и придобилият известност напоследък Lactobacillus plantarum. Същите тези микроорганизми са причинителите и на ферментация при хлебния мая, маслините и други

Предците ни са знаели по какъв начин да се запазят зеленчуците за дълги интервали от време без потреблението на фризери или консервиране. Това е било допустимо тъкмо посредством процеса на лактоферментация с присъединяване на Lactobacillus plantarum. Чрез него скорбялата и фруктозата в зеленчуците и плодовете се трансформират в млечна киселина. А тя е натурален консервант, разрушител на бактериите на гниенето. Газовете, отделяни при процеса на изгниване, са фактор за доста болести и даже за развиване на рак. За това продуктите на ферментацията са всепризнати при профилактиката против рисковото заболяване. Подобрявайки активността на храносмилателната система, млечнокиселите бактерии спомагат и за повишение на общия имунитет и устойчивостта на организма против инфекциите, присъщи за есенно-зимния интервал. Доказано е, че плантарумът спомага и за производството на нервнотрофичен протеин в централната нервна система (хипокамп) – мощно средство против меланхолия и понижената централизация.

 43-1-1 За да имат изгода на трапезата, туршиите би трябвало да се подготвят от подбрани зеленчуци от чиста градина или доставени от производител с отговорно отношение към земята и роденото от нея. Не предлагам за консервант да се разчита на огромна централизация на сол. Много фамилии, в това число и моето, влагат 2,5% едра морска сол в туршиите, вместо препоръчваните в множеството предписания 4, и даже 8%. С помощта на известните в недалечното минало вишневи и лозови клончета, хрян, чесън, зърна хвойна, дафинов лист, мед и други, както и на по-новия за нашата софра джинджифил, туршията ще стане вкусна, потребна и обезпечено няма да се скапе.

Наистина ли доста солените туршии са нездравословни? Според дългогодишно проучване на Департамента по селско стопанство на Съединени американски щати (USDA) високото наличие на натрий в туршиите ги прави рискови и несъответствуващи при хипертония, диабет, бъбречни болести, гестационен (на бременните) диабет, затлъстяване. Прекаляването с тази солена и пикантна храна предизвиква обостряне на гастрит, язви, гастроезофагеална рефлуксна болест, високо кръвно налягане, отоци по тялото. Важно е да се знае, че при спомагателна термична обработка и консервиране потребните субстанции от зеленчуците и пробиотиците изцяло се губят. Затова не предлагам останалото през пролетта кисело зеле, както и други туршии да се поставят в буркани и да се варят за по-продължително предпазване.

В нашите географски ширини, на особена известност се радва киселото зеле. Количеството на витамин С в него е като това в цитрусовите плодове. Откриват се и витамини от група В, каротин, калций, желязо, както и витамин РР, укрепителен стените на съдовете и намаляващ пропускливостта им. В зелето – сурово и кисело, е разполагаем Ендол-3 – Карбинолът. Това е мощна антиракова молекула, изключително ефикасна за отбрана против рака на дебелото черво.

През 2005 година екип откриватели от Полша и Съединени американски щати следят доста по-висока периодичност на рак на гърдата измежду полските дами, които са имигрирали в Съединените щати. Те сравнили полякини от региони наоколо до Чикаго и Детройт с дами, които са към момента живеят в Полша и установяват, че ракът на гърдата е три пъти по-висок за полските имигранти. Оценяват другите фактори и стигат до заключението, че потреблението на лакто-ферментирало кисело зеле е вероятен фактор за другите проценти на рак. Жените в Полша са яли приблизително 13,600 кг сурово кисело зеле всяка година, до момента в който полските дами в Съединени американски щати – към 4,500 кг.

Киселото зеле е със особено влияние върху акнето. Това не е животозастрашаващо заболяване, само че за доста младежи е мотив за извънредно стеснение и терзание. Справянето с акнето стартира с дейно “прочистване на червата ” и основаване на здрава чревна флора. Най-добрият лек за вашия младеж е да яде всеки ден прясно, непастьоризирано обичайно приготвено кисело зеле, чието високо наличие на сяра е изключително скъпо при разчистване на кожата.

Важно е да се знае, че самата туршия минава през разнообразни стадии по време на естествената си ферментация, където симбиотично се развиват доста типове микроорганизми. По тази причина е и прибавянето на много сол, с цел да се ограничи несъразмерното повишаване на популацията на захаромицети и други нежелани микроорганизми, което потиска потребните такива и води до по този начин нареченото “смиване ”. Това е и другият значим миг – бульоните и самите зеленчуци от туршиите са доста потребни, източник са на скъпи естествени пробиотици, витамини, минерали и микроелементи, само че използването им би трябвало да е в границите на рационалното.

Приготвянето на зимнина обезпечава на фамилната софра многообразие и придвижва благосъстоянието на есенните зеленчуци в студените дни. Но моят съвет е да не прекаляваме с туршиите, защото през късната есен, и даже през зимата имаме богат избор на сурови зеленчуци – зеле, моркови, ряпа, алено цвекло, земна ябълка (гулия), алабаш и други

Рецепта за цедено веган “кисело мляко ”


Продукти:

200 мл зелев сок
150 г сурово кашу или недопечен изкиснат белен слънчоглед

Приготовление:

Поставяме продуктите в блендер и смиламе, до момента в който се получи фина бяла маса с консистенцията на цедено кисело мляко. Получаваме прелестна основа за изработката на здравословна веган салата „ Снежанка “ без млечни артикули, ядков таратор след разреждане и изобщо всевъзможни предписания, изискващи цедено кисело мляко.

Рецептата е на Веселин Станков – помощник – съветник в медицинския център на доктор Емилова.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР