Млечните продукти поскъпват най-много от всички хранителни стоки, става ясно

...
Млечните продукти поскъпват най-много от всички хранителни стоки, става ясно
Коментари Харесай

От мандрата до магазина: С колко са поскъпнали млечните продукти?


Млечните артикули нарастват най-вече от всички хранителни артикули, излиза наяве от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите тържища и борси. За седмица покачването е с повече от %, а за една година с съвсем 33%.

Екип на „ Тази събота “ ревизира по какъв начин млечните артикули нарастват от мандрата до витрината в магазина.

Николай Гълъбов държи мандра край село Брезник от 2009 година насам. Споделя, че всеки един стадий оскъпява по друг метод бизнеса му.

„ Дали под въздействието на военни дейности в Източна Европа, дали под някакви спекулативни и други моменти - това е реалност, цените са тези цени “, споделя Гълъбов.

„ Нашият развой с горивата е обвързван с обработка на храни, изпълняваме и земеделска активност. Това е обвързвано с трактори, с интервенция, подготовката за храненето на фермата на животните “, споделя още той.

Що се отнася до изхранването на животните Николай регистрира двоен растеж в цените за последната година.

„ Фуражите се оскъпиха от равнища, да кажем, от 320-330 лв. на звук стигнаха цени до 650-660, като имаше и пикови моменти на 800 лв. “, споделя той.

Разходите за ток са с най-голяма тежест при производството на млечните артикули, безапелационен е Николай. Той напомня, че страната е зачислила облекчения за сектора, само че незадоволителни.

„ С това подкрепяне ние сме сега на 25 000 лв. ток от 12 000, което значи, че нещата са доста високи. Целият развой се оскъпява неведнъж, няма по какъв начин различно да се подходи за момента. Дори и слънчевите не са такова решение за момента “, споделя Николай.

Голям проблем за пазара на млечни артикули се оказва и спекулата. Най-скъп от продуктите сега е кашкавалът. Средната му цена на кг е 22 лева, а се срещат образци и за продукти до 30 лева

Ситуацията със сиренето е сходна - сред 6 и 10 литра прясно мляко за 1 кг. Според Николай актуалните условия ще се отразят и на производството.

„ Според мен, следвайки трендовете и виждайки какво се случва на пазара в Европа, има недостиг на мляко. Това може до един миг да се покрие с пониженото ползване, защото тази инфлация и тези високи цени сигурно ще ударят покупателната дарба на крайния консуматор “, предвижда той.

„ Ще има търсене на мляко. Неимоверно ще има и миг на повишаване на цените на млякото. Ще има конкуренция, ще се търси млякото “, добави той.

За идните месеци Николай не вижда причина за внезапно повишаване на цените. На фона на тези прогнози за България Гърция предлага на четири от най-големите хранителни вериги да понижат цената на продуктите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР