Младостта превзема зала България на 17 ноември. Четирима изявени млади

...
Младостта превзема зала България на 17 ноември. Четирима изявени млади
Коментари Харесай

Млади класически звезди от световните сцени превземат зала „България“ на 17 ноември

Младостта завладява зала „ България " на 17 ноември. Четирима изявени млади музиканти, за които светът към този момент приказва, ще партнират на Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров.

Лия Петрова (цигулка), Орелиен Паскал (виолончело) и Александър Канторов(пиано) ще показват Тройния концерт на Бетовен. Само няколко дни по-късно със същия концерт ще партнират на Парижката филхармония. Со Рианг (пиано) ще има удоволствието първа в света да е солист на Поемата за пиано, хор и оркестър „ Нотр Дам " на Роланд Баумгартнер, в който ще се включи и Националният филхармоничен хор.

Списъкът на награди на новото потомство типичен музиканти, които ще слушаме в София, е повече от впечатляващ. Младите музиканти покоряват изрично най-престижните международни подиуми, а Софийската филхармония предлага огромния късмет да ги чуем в една вечер.

Талантливият млад пианист Александър Канторов, определян от списание „ Грамофон " като „ огнедишащ виртуоз с лиричен сексапил ", а от „ Fanfare " на „ превъплътеният Лист " е роден на 20 май 1997 година в Клермон-Феран, Франция, в семейство на съветски емигранти. Баща му е цигуларят и диригент Жан-Жак Канторов, музикант със забележителна кариера, майка му също е цигуларка.

През 2019 Александър получава първа премия, златен орден и Голямата премия на XVI Международен конкурс „ Чайковски ", като на финала извършва Втория концерт за пиано и оркестър на Чайковски и Втория концерт за пиано и оркестър на Брамс. Той е първият французин, печелил състезанието „ Чайковски " в цялата му досегашна история.

На 27 години Орелиен Паскал към този момент е лауреат на няколко интернационалните състезанието, в това число състезанието „ Емануел Фойерман " през 2014, където печели Голямата премия и премията на публиката, както и състезанието „ Кралица Елизабет " в Брюксел и Международния конкурс за виолончелисти „ Пауло " в Хелзинки.

Лия Петрова се трансформира в изобретение на интернационалната сцена през 2016, когато завоюва първата премия на състезанието „ Карл Нилсен " в Дания, управителен от Николай Шепс-Знайдер. Две години по-късно тя записа за Orchid Classics Концерта на Нилсен и Първия концерт на Прокофиев с Филхармонията на Одензе и естонската диригентка Кристина Поска.

Този първи албум й завоюва признанието на интернационалната преса - Лондонският „ Sunday Times " се възхищава на нейния „ прелестен тон - зрял и сребрист, изразен с величествена просторност ", „ Pizzicato " в Германия също квалифицира звука й като " сребрист и чист ", а „ Gramophone " възхвалява изключителното й „ тонално многообразие в превъзходен диск ". „ The Strad " е впечатлен от нейната „ естествена виртуозност ", а списание „ Classical Music " намира интерпретацията й на концерта от Нилсен за „ удивително добра " и „ мощно лирична ".

Пианистката Со Рианг е родена в Сеул. Баща й е професор, държавен секретар и консултант на президента на Корея, а майка й е специалист по антики. Едва петгодишна, Со Рианг стартира да свири на пиано и още в идващите години печели награди от няколко национални състезанието. На 16 години напуща Корея, с цел да учи пиано в майсторския клас на проф. Детлеф Краус вън Висшето музикално учебно заведение в Есен, което приключва с диплом за концертиращ пианист. Получава първата премия Folkwang и първата специфична премия на Международния конкурс „ Брамс " в Хамбург.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР