Младият български защитник Петко Христов официално подписа с италианския Фиорентина.

...
Младият български защитник Петко Христов официално подписа с италианския Фиорентина.
Коментари Харесай

Защо трансферът на 18-годишния Петко във „Фиорентина” е толкова важен?

Младият български бранител Петко Христов публично подписа с италианския " Фиорентина ". Доскорошният тим на бранителя „ Славия” ще получи над 1млн. евро за прехвърлянето, призна самият президент на клуба Венцеслав Стефанов.

18-годишният Петко става част от тим с обичаи, ставал два пъти първенец на Италия, печелил Купата на страната шест пъти. Виолетовият екип на отбора са обличали играчи като Габриел Батистута, Сократеш, Дунга, Руй Коща, Щефан Ефенберг, а е ненужно да споделяме какъв брой възвишен град е самата Флоренция – люлката на ренесанса.

По всяка възможност младият български гений ще научи извънредно доста в клуба, заемащ гордо своето място в едно от най-силните шампионати в света Серия „ А”.

Какво обаче може да значи този трансфер за България?

„ Славия” умее да продава в чужбина и го потвърждава от много време. Вероятно си спомняте прехвърлянията на Благой Георгиев в „ Алавес”, Чавдар Янков в „ Хановер 96”.

С този образец преди можеше да се похвали и ловешкия „ Литекс”, който с помощта на качествени юноши, треньори и академия сътвори няколко впечатляващи прехвърляния зад граница. Говоря за продажбите на Станислав Манолев в ПСВ Айнховен, Георги Миланов в ЦСКА Москва, Симеон Славчев в „ Спортинг” Лисабон и още.

„ Литекс” обаче към този момент не е това, което беше, а на родния пазар останаха доста малко школи, които основават играчи, подготвени за футбол зад граница, а това е извънредно значимо да бъде променено. С напредъка на академии като „ ДИТ София” и „ Царско село” въпреки всичко има вяра за бъдещето.
Неманя Видич
Въпреки че рядко бихме взели образец от Сърбия, в този аспект напълно умерено можем. В западната ни съседка доста от тимовете от дълго време осъзнават значимостта на образованието на таланатите и след това берат плодовете от това. Само ще загатна юношата на „ Цървена звезда” Неманя Видич, който доближи именит статут в „ Манчестър Юнайтед”, юношата на „ Партизан” и сегашен състезател на „ Севиля” черногореца Стеван Йоветич, а има още доста много други.

Италианските отбори като „ Фиорентина” и „ Удинезе” имат трансферната политика да купуват доста играчи вкупом, които след това да развиват и да продават в още по-големи тимове (Хуан Куадрадо, Алексис Санчес, Стефан Савич).
Стефан Савич
И тъй като загатнах Сърбия и Савич, сегашен състезател на " Атлетико " Мадрид, няма по какъв начин да не отбележа, че до неотдавна във „ Фиорентина” безусловно имаше хърватско-сръбско-черногорска колония точно с наличието на Савич, Йоветич, Ляич, Томович, Калинич, Иличич, Ребич.

От „ Виола”, и освен, очевидно имат уязвимост към балканските играчи. Защо не тази трансферна политика да не се трансферира от сръбски, черногорски и хърватски към качествени български гении, които даже могат да излизат и по-изгодно на „ Фиорентина”, а и като цяло на италианските отбори.

Независимо какъв брой пъти подред „ Лудогорец” влезе в Шампионската лига или какъв брой прехвърлянето на чужденци реализира, истината е, че методът да се притегли вниманието на огромните европейски клубове, вложители, а и като цяло на мултимилионния футболен свят, е тъкмо това – да се продават качествени родни футболисти.

С безспорните си достижения „ Лудогорец” е бижуто на родния футбол, само че до каква степен триумфите на отбора в действителност подвигат качеството на шампионата ни? Той не се ли трансформира към този момент в съревнование единствено с един кон?

С пари, млади и надарени футболисти и вярна трансферна политика качеството на родния шампионат би било на светлинни години от настоящето, а трибуните разумно биха били надалеч по-пълни.

Колкото и публикации да четем за безбройния трансфер на Валери Божинов, с цялото ми почитание към него и кариерата му, той към този момент е на 31 години. Божинов, Благой Георгиев, Стилиян Петров, Мартин Петров и Димитър Бербатов към този момент дадоха доста на националния ни тим. Все отново те бяха последните, класирали ни на европейско състезание през 2004 година Трябва обаче да гледаме в сегашното и бъдещето.

В България има гении и това беше потвърдено от класирането на младежите ни на европейското състезание до 19 година, където попаднаха единствено 8 национални тима. Петко Христов беше видян от „ Фиорентина” и от още куп тимове навръх това състезание.

По пътя към него младите „ лъвове” се оправиха с отбора на Франция, огромна част от който единствено преди две години беше коронован като европейски първенец до 17 години точно у нас. Играчи на „ петлите” след това доближиха до първите сформира на ПСЖ, „ Арсенал”, „ Борусия Мьонхенгладбах”.

Колкото повече имаме вяра, пишем и работим вярно с гениите си, толкоз повече триумфи ще жънат те.

Смело мога да заявя, че е едно играчи като Петко Христов, Стефан Велков, Кирил Десподов и Антонио Вутов да знаят, че таван в кариерата им би било да облекат екипа на „ Левски” или ЦСКА и напълно друго да знаят, че може да ги чака блестящо бъдеще в чужбина.

Ако европейския футболен хайлайф ни обърне внимание, младите ни футболисти ще се стараят да повишават качеството си на игра с всеки минал мач, с цел да впечатляват не родните грандове, а европейските колоси. Логично това ще увеличи качеството и на националния ни тим и ще разшири вероятните избори пред селекционера Петър Хубчев за по-доброто бъдеще на „ лъвовете” и за по-доброто бъдеще на футбола ни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР