Младият българин Йоан Попоски, който е роден у нас, но

...
Младият българин Йоан Попоски, който е роден у нас, но
Коментари Харесай

Млад българин, израснал в Швеция, получи отказ да учи у нас

Младият българин Йоан Попоски, който е роден у нас, само че е израснал в Швеция, получи отвод да учи медицина в България. Причина за това се оказа двойното му поданство, описа Нова телевизия. Странният проблем се получава поради това, че той е позволен да се яви на изпит като непознат жител с български генезис. В тази обстановка Йоан се състезава единствено с други сходни претенденти. Показва висок резултат, само че от Агенцията за българите в чужбина отхвърлят да го включат в класирането.

Причината е, че като българин, роден от българска майка, той би трябвало да се яви на приемен изпит по общия ред. Защо обаче тогава е бил позволен въобще до другия изпит? Отговорът на този въпрос би трябвало да даде министерството на образованието, оправдават се от организацията.



“Искам да изучавам медицина тук, тъй като в България медицината е по-добре, в сравнение с в Швеция. Освен това доста обичам България, страната ми. От дребен постоянно съм обичал България, просто е вътре в мен, в кръвта ми ”, това сподели за Нова телевизия Йоан на чист български.

От просветното министерство пък дават отговор, че когато е бил изпита на Попоски, неговият статут на български жители още не е бил обяснен от Агенцията за българите в чужбина. Той бил пуснат да се яви, с цел да не му бъда нарушени правата.

Така омагьосаният кръг на липса на съгласуваност сред българските институции се затваря, а за Йоан, който мечтае да стане психиатър, остава единствено вярата, че ще бъде признат да учи медицина най-малко в Швеция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР