Младите хора са важна част от израелското общество, държавната и

...
Младите хора са важна част от израелското общество, държавната и
Коментари Харесай

Израелските младежи – лидери и иноватори |

Младите хора са значима част от израелското общество, държавната и локалната власт. Те имат ясна и забележима отговорност към тях.

Еврейската юноша играе значима роля още в основаването на страната. През последните години се вижда и ясна наклонност към все по-активно нахлуване на неправителствени и частни организации в грижата за младото потомство.

Израел е измежду най-гъсто обитаемоте страни в света и измежду дребното развити страни на планетата, в които няма сериозен демографски проблем. Въпреки наклонността към растеж на застаряването, през последните години междинната възраст на израелското население е 30,2 година по данни от 2015 година

В Израел съществуват доста юношески организации и придвижвания, някои от които са свързани с политически партии, с религиозни групи или са основани на характерни групи по ползи.

За частните и неправителствени организации финансирането идва от филантропи в страната, само че и от еврейски организации отвън Израел, от интернационалните организации, даже от държавни управления, които поддържат разнообразни насоки и действия на израелските младежи.

" Младите хора би трябвало да са първа линия на световната смяна и нововъведения. Те могат да са движеща мощ за развиването и мира по света ", сподели преди време нобеловият лауреат за мир и някогашен общоприет секретар на Организация на обединените нации, починалият към този момент Кофи Анан.

Израелската юноша в действителност въплъщава тази визия, написа в блога си Инбал Ариели, която бе номинирана за един от най-влиятелните израелци за 2019 година, приета за една от стоте водещи фигури в областта на високите технологии в Израел, бизнес водач и създател на " Синтезис " - компания за оценка на водачеството.

От израелската юноша се чака да поеме отговорността за развиването на обществото в бъдеще и даже за това какво е през днешния ден. И това е общият знаменател в активността на множеството водещи юношески организации в страната.

е първото ционистко младежко придвижване, учредено е през 1919 година Днес това е евентуално най-голямата младежка организация в Държавата Израел. В нея членуват над 90 000 души допълнително от 100 градове, села и кибуци. В скаутската организация вземат участие представители на всички браншове на обществото – религиозни и всемирски младежи, нови имигранти, деца на задгранични служащи в Израел. А задачата на организацията е да научи децата да бъдат позитивно настроени, да вземат участие интензивно в публичния живот на страната, да развият самооценката си, лидерски качества, способността да работят в екип в името на общото богатство, да бъдат дейни и инициативни в своите общности.

(МДА) също залага на младите водачи в израелското общество. Това е нещо като израелски червен кръст и образова медицински сестри, координира кръводарителските акции, оказва помощ на възрастни хора и хора с увреждания, обезпечава незабавна и неотложна помощ. Сред 14-те хиляди доброволци в организацията 8500 са младежи на възраст от петнадесет до осемнадесет години.

Над 60 на 100 от доброволците в Червения кръст в Израел са младежи и посвещават повече от 1 500 000 часа непринуден труд годишно в организацията.

Младите израелци са мотор в активността на МДА още от основаването и през 1930 година Те образуват младежките бригади във войната за самостоятелност през 1948 година, изтеглят ранени по време на военни спорове и терористични набези. И за разлика от младите доброволци в червенокръстките организации в западния свят, израелските младежи – доброволци. Те оказват сърдечна и белодробна първа помощ, сами избавят хора, потърпевши при пътни или трудови злополуки. След като са минали първата година от активността си в МДА, младите доброволци могат да вземат участие в специфичен курс за подготовка да бъдат ръководители на нови деятели.

Военната работа е друга форма на извънредно отговорно присъединяване на младите израелци в публичния живот. Момчетата служат най-малко - три години, а девойките – най-малко две години. Задължителната военна работа надалеч не е просто работа в защитата. Част от младежите в набора се образоват за работа със свои връстници. Това са по този начин наречените " учители ", които носят зелени барети и служат, като оказват помощ на възрастни или хора със специфични потребности, приготвят учениците за военната работа в учебно заведение или в извънкласни форми.



Скаутските организации са доста известни измежду израелските младежи в резултат на обичайните връзки на родината им със Съединени американски щати.

В Израел има значително образци, в които компании от разнообразни сфери влагат в юношески организации, като разчитат по-късно да привлекат подготвените там млади водачи в бизнеса си. е мрежа, която сплотява израелски компании, бизнес водачи и експерти, търсещи образовани новопристигнали имигранти в Израел, с цел да улесни достъпа им до трудовия пазар, да ги трансформира в дейни членове на израелското общество и да им помогне да осъществят капацитета си.

Младите хора в Израел са доста отворени към света. Традиционните връзки сред родината им и Съединени американски щати намират отблясъци в ярки форми на съдействие сред юношески организации в двете страни. Пример за това са връзките и взаимните начинания на скаутските организации.

Двустранните контакти сред България и Израел дадоха опция през 2018 година на израелски гимназисти да посетят за пръв път България като част от програмата " Млади посланици " на Израелския център за млади водачи.



Израелски гимназисти, които посетиха България по програмата " Млади посланици " на Израелския център за млади водачи, на среща в българския парламент.

Освен това съдействието сред Европейски Съюз и Израел дава опция на младежите да поддържат връзка, да учат и да работят дружно. Студентският продан дава благоприятни условия на младежите да учат в разнообразни образователни заведения в страните от Европейски Съюз. Израел взе участие в програмата Еразъм Плюс, която планува съдействие в няколко области.

Младежките обмени обезпечават на младежите от участващите страни благоприятни условия да работят дружно по разнообразни тематики, като в същото време опознават културите, бита и метода на живот в страните. Европейската доброволческа работа също е опция за съдействие на младежи на възраст от 17 до 30 години и в това отношение израелските младежи имат какво да покажат.



Нобеловият лауреат по химия Дан Шехтман на среща с възпитаници в София.

Организацията посвещава старания да оформи млади водачи в Израел. Програмата й е фокусирана върху способи на развиване на младежите и се ползва от интердисциплинарна група с специалисти в региона на образованието, логиката на психиката и публичното водачество.

Програмата на " Лийд " е отворена за младите жители на Израел, навършили 16 години, без значение от произхода им. Образователната самодейност за „ посланици “ ангажира юношите в самостоятелни планове – от замисъла за тях до обмисляне, осъществяване и ръководство. Краят на двегодишното образование в самодейността съответствува със завършването на междинното обучение, след което " чираците " в програмата могат да се причислят към по-горната фаза на програмата и да продължат да работят до над тридесетгодишна възраст. " Лийд " провежда образования с водещи експерти от университетските, научните среди, от бизнеса, държавното управление, образованието и доста други сфери.

е една от най-големите и авторитетни филантропски организации в Израел. Тя сплоти старания с министерство на защитата за основаването на, който да предлага стратегии за младежите в региона на софтуерното образование.



" Фондация Раши " дружно с министерство на защитата сътвори Кибер учебен център.

Образователният център си е сложил за стратегическа задача да оглави обществената смяна посредством обучение и развиване на умения и познания, които да разрешат на израелските момчета и девойки да се трансфорат в пълноправни и продуктивни членове на обществото, и след време да заемат основни позиции в софтуерния бранш, защитата и университетския свят.

Една от най-силните стратегии е основана през 2010 година като пилотна стратегия в град Беер Шеба. Тя е ориентирана към млади девойки и момчета, които имат интерес към компютрите и им дава познания и професионални умения. Заради триумфите на програмата, държавното управление я афишира за публична просветителна стратегия в кибер технологиите и тя се развива към този момент в разнообразни градове на страната. Центърът създава и софтуерни просветителни стратегии за деца, тъй като специалистите в него са уверени, че образованието в областта на технологиите би трябвало да стартира колкото е допустимо по-рано.

Младите израелци не са бъдещето, те са сегашното на страната, както твърди Инбал Ариели в една от публикациите в блога си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР