Млади и образовани европейци с професионален опит, които могат веднага

...
Млади и образовани европейци с професионален опит, които могат веднага
Коментари Харесай

Европа не успявала в опитите да превърне бежанците от Украйна в работна сила

Млади и образовани европейци с професионален опит, които могат незабавно да се интегрират на пазара на труда - по този метод бяха определяни бежанците от Украйна още при започване на спора.

Година и половина по-късно капацитетът им не се употребява пълноценно и огромен % от тях работят почасово на позиции, изискващи по-ниска подготовка от тази, която имат, написа " Ройтерс " в собствен материал.

Агенцията отбелязва, че това е изключително очевидно в Източна Европа, където точно неналичието на работна ръка удря по растежа и подхранва инфлацията.

Контекст: Около 6 милиона души, измежду които - доста дами и деца, избягаха от войната, като се откриха в разнообразни страни в Европейски Съюз. Най-голям е броят им в Германия - 1,06 млн., само че доста са и в прилежащите на нападната от Русия страна.

Голяма част от тях са в дейна възраст, а също така процентът на високообразованите украинци (53% съгласно Организацията за икономическо съдействие и развиване - ОИСР) е по-висок от междинния за Европейски Съюз.

От Организацията за икономическо сътрудничество и раз пресмятат, че консолидираното на бежанците може да разшири трудовата мощ в Европа с половин % и да понижи доста проблемите с намирането на работна ръка.

Детайли: Реалната обстановка е друга - съгласно организацията огромна част от украинските бежанци все още се трудят на срочни контракти или на ненапълно работно време. Това не са устойчиви форми на претовареност.

Причините са разнообразни:
Дипломите и добитата подготовка отвън Европейски Съюз не се признават или се постанова бежанците да минават през тромави процедури, които от време на време изискват документи, които могат да бъдат набавени единствено в Украйна; Строгите езикови условия постановат посещаването на курсове, а то мъчно се комбинира с труд на цялостно работно време; На места има проблеми с достъпа на децата от ясли, градини и учебни заведения, което в допълнение затруднява майките им.
Особен е казусът в Германия. В страната незаетите работни места са на рекордно високо за следвоенната история равнища. В същото време по-малко от 20% от бежанците са заети. Причината - политиката на Берлин слага акцент върху научаването на езика, което би трябвало да увеличи възможностите за дълготрайна претовареност.

По време на образованието настаняването им се заплаща от страната.

Какво следва: Механизмът за протекция на украинските бежанци в Европейски Съюз е със период на деяние до март 2024 година, а войната в страната е прекомерно евентуално да продължи по-дълго.

Това основава спомагателен проблем - работодателите все още не са наясно дали и докога биха могли да разчитат на украинците. Това в допълнение понижава възможностите им за претовареност, предизвестяват от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР