Младежката му усмивка и флоралните принтове превърнаха името на японския

...
Младежката му усмивка и флоралните принтове превърнаха името на японския
Коментари Харесай

Кензо Такада - първият японски моден дизайнер, утвърдил се в Париж

Младежката му усмивка и флоралните принтове трансфораха името на японския дизайнер Кензо Такада в знак на насладата от живота, написа Агенция Франс Прес във връзка кончината на първия японски фешън дизайнер, утвърдил се в Париж.

Вестта за кончината му, обвързвана с затруднения от COVID-19, пристигна в края на Парижката седмица на модата, чийто деветдневен календар показа необикновен фешън сезон за пролет/лято 2021 поради пандемията от новия ковид, означи Асошиейтед прес. Броени дни преди гибелта на дизайнера фешън къща "Кензо " показа във френската столица новата си сбирка под знака на пчелите, предава Българска телеграфна агенция.

"Мисля, че внесох независимост в модата, в метода на носене на облеклата, на придвижване в тях, на цветовете. Жената "Кензо " е свободна, красива и динамична ", сподели дизайнерът наскоро пред Агенция Франс Прес.

Кензо Такада е роден през 1939 година и пораства като срамежливо дете в семейство със седем деца в Химеджи, Япония. Запален е по рисуването, само че стартира да следи деликатно заниманията по шиене на двете си сестри. Като младеж взима решение да се отдаде на дизайна на облекла и от края на 50-те години учи в Колежа по фешън дизайн Бунка в Токио, където е един от първите мъже в историята на колежа, показва ТАСС.

След месец и половина корабоплаване с транспортен съд, Кензо Такада идва в Марсилия, когато е на 24 години. Идеята е да прекара няколко седмици във Франция, само че по този начин и в никакъв случай не я напуща.

"Пристигнах на Лионската гара в Париж на 1 януари 1965 година Беше нощ и гарата бе остаряла, мръсна, тъмна. Взех такси и първото ми усещане от Париж беше, че е тъмно, тъмноЕ След това таксито мина около катедралата "Нотр Дам ". Тя беше величествена. Това малко ме успокои ", споделя дизайнерът в биографичната книга "Кензо Такада ", оповестена през 2018 година

В Париж Кензо стартира да се препитава, като продава свои скици на дизайнера Луи Феро, на сп. "Ел " и на "Жарден де Мод ". Учи интензивно френски. Скоро отваря дребен бутик на "Галери Вивиен " в Париж, който декорира с претекстове от джунглата и през 1969 година стартира марката си "Джангъл Джап " (Jungle Jap). Кензо Такада е първият японски фешън дизайнер, утвърдил се във френската столица.

"По това време синтетичните материи бяха на мода в Париж, а облеклата бяха много тъмни. Възползвах се от връщането си до Япония, с цел да купя цветни памучни платове ", споделя той. Цветните щампи стават негова запазена марка.

Памучните му облекла, съчетаващи парижката мода с обичайните японски кимона, самоуверено смесват цветове и принтове, а на дефилетата му манекените танцуват и скачат.

Кензо става необятно прочут през 1970 година, когато стилната списание "Ел " разгласява на корицата модел в рокля по негов дизайн. Година по-късно той демонстрира сбирки в Токио и в Ню Йорк и добива международна популярност.

Такада споделя, че ентусиазъм в работата си черпи от Ив Сен Лоран. През 1976 година дава името си "Кензо " на марката си. В края на 70-те години към този момент е един от водещите фешън дизайнери в света. От 1983 година стартира да показва и мъжки фешън сбирки. През втората половина на 80-те години показва своя линия джинси и детска мода, навлиза и в парфюмерията. Любовта му към пътуването и потреблението на етнически претекстове и въздействия в сбирките личат блестящо през трите десетилетия отпред на "Кензо ".

През 1993 година продава марката "Кензо " на френския тръст Ел Ве Ем Аш (LVMH- Louis Vuitton Moet Hennessy)

През 1999 година основава последната си сбирка за "Кензо " и се отдръпва от модата, с цел да се отдаде на изобразяване. През 2004 година показва марката "Гокан Кобо "( Gokan Kobo) и създава предмети за домакински интериор. През последните години сътрудничи с френската мебелна компания "Рош Бобуа " (Roche Bobois).

Кензо Такада е почетен с френския медал на Почетния легион през 2015 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР