Младежи от Челник и народни носии от селото са част

...
Младежи от Челник и народни носии от селото са част
Коментари Харесай

Младежи от село Челник и техни приятели, са сред моделите в календара „Девойко, мари, хубава“ за 2024 г.

Младежи от Челник и национални носии от селото са част от календара „ Девойко, мари, хубава “ на Фондация „ Живите български корени “ за 2024 година

Това показа при визитата си в Община „ Тунджа “ Николинка Василева- читалищен секретар на Народно читалище „ Зора-1930 “, с. Челник, като подари и образец от календара на Станчо Ставрев - кмет на общината.

Младежите от Челник Теолина Василева, Барбара Бонева и Мирослав Димитров са измежду моделите в календара. Барбара показва Невестинска носия, сукманен вид, а Мирослав - мъжки чернодрешен костюм от Ямболско, като носиите са от частната сбирка на Мирослав Димитров. Техните другари, Станислава Атанасова и Анелия Атанасова, също са част от моделите които взимат присъединяване в тазгодишното издание на календара. Станислава е облечена в невестинска ръжовска носия, сукманен вид от Челник, носията е от частната сбирка на Мирослав Димитров. Анелия, показва невестинска хърцойска носия, двупрестилчен вид от град Мартен, Русенско, а нейната носия е от частната сбирка на Диана Димова.

Чрез красивите фотографии, основателите демонстрират костюми от сбирките на петима български колекционери, които да ни потопят в света на българите отпреди повече от 100 години. Свят, богат на естетика на шарки, изобилен на стилизации на цветя и птици, носещ кодирани познания за света към нас, за любовта и почитта към земята и рода.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР