Млад египетски лешояд беше спасен от гнездо на двойка от

...
Млад египетски лешояд беше спасен от гнездо на двойка от
Коментари Харесай

Спасиха млад египетски лешояд в Хасковско СНИМКИ

Млад египетски лешояд беше избавен от гнездо на двойка от типа, намиращо се в региона на село Вълче поле, община Любимец, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Той изпратен за доотглеждане в Спасителния център за диви животни (СЦДЖ) в Стара Загора от специалисти на РИОСВ-Хасково и Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

При постоянен мониторинг на гнездовата популация на египетски лешояд е открито закъсняло загнездване и излюпване на дребни в три от следените гнезда.



Опитът от предходни години демонстрира, че дребните ще излетят през септември, заради което ще имат кратък адаптационен интервал преди есенната миграция и надлежно по-малка възможност за оцеляване. Именно това постанова вземането на младите птици от гнездата и развъждането им на затворено до идната пролет. 

През пролетта на 2024 година птицата ще бъде освободена по метода на отсрочено освобождение - след акомодация във волиера. Малкото ще бъде маркирано с орнитологични пръстени и сателитен GPS предавател.

Събраните досега данни демонстрират, че младите лешояди, освободени по метода на отсроченото освобождение имат с 10 % по-висока преживяемост спрямо дивите дребни, които напущат естествено гнездата си.



Към момента две от птиците са конфискувани и изпратени за развъждане в СЦДЖ, следва избавяне и на третото малко. При първата си миграция младите египетски лешояди изминават приблизително по 5275 км, летят в продължение на 35 дни, като приблизително изминават 172 км дневно.

При избрани метеорологични условия могат да развият над 80 км/ч и да прелетят над 500 км за един ден. Ето такива забавни обстоятелства разкриват сателитните предаватели, сложени на 19 млади египетски лешояди от България, Гърция, Македония и Албания сред 2010 и 2014 година, с цел да се оцени преживяемостта им и да се дефинират значимите места за миграция и зимуване, оповестиха от Българско дружество за защита на птиците. 

Оказва се, че по време на първата си миграция младите лешояди от Балканите имат доста висока смъртност - 25%. Съществена част от птиците умират заради неприятна навигация, пробвайки се да стигнат до Африка, пресичайки Средиземно море.

Египетският лешояд е доста значима част от екосистемата, защото с помощта на него се предотвратяват епидемии от доста заразни за индивида заболявания.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР