Митове и факти за Маргарета Гертруда ЗелеВинаги ще предпочета да

...
Митове и факти за Маргарета Гертруда ЗелеВинаги ще предпочета да
Коментари Харесай

Мата Хари: Куртизанка ДА, шпионка НЕ!

Митове и обстоятелства за Маргарета Гертруда Зеле Винаги ще предпочета да бъда държанка на безпаричен офицер, в сравнение с богат банкер,  споделя известната танцьорка
На 7 август 1876 година е родена една съдбовна жена, която при започване на 20 век възпламенява мозъците на мъжете.

Танцьорка, куртизанка, шпионка - по този начин най-кратко може да бъде разказана тя. Париж е заслепен от нейните екзотични танци. Заради уменията й при започване на Първата международна война германците я вербуват за своя шпионка. По-късно Мата Хари се пробва да стане двойна агентка и да работи за френския шпионаж, само че този опит се проваля. Френският съд я признава за отговорна и на 25 юли 1917 година я осъжда на гибел. Няколко месеца по-късно Мата Хари е разстреляна. Личността на тази жена е обгърната в тайнственост. Тя самата си измисля такава биография, която й разрешава да възбужда мозъците със своята сякаш дълбока посветеност в тайнството на източните танци. Легендата " Мата Хари " доизмислят и нейните съвременници. А публикуваното разбиране, че тя е била една от най-успешните шпионки на всички времена, въобще не дава отговор на историческата истина, написа " Дойче веле ".

 

Коя в действителност е Мата Хари? За себе си тя споделя, че е родена в Индия, татко й бил брамин, а майка й - танцьорка. Твърди, че е  възпитавана от храмовите жрици, които я въвели в тайнствата на танца и най-много на любовта. Но всичко това са измислици. Колкото и да е заплетена историята на Мата Хари, има най-малко няколко обстоятелството, които можем да считаме за сигурни.Родена е в градчето Леуварден, Нидерландия, през 1876 година, а същинското й име е Маргарета Гертруда Зеле. Баща й Адам Зеле е търговец на шапки, който банкрутира заради неприятни вложения, а майка й Антже Зеле се разболява и умира когато Маргарета е на 15 години. След това тя и тримата й братя са разграничени и изпратени да живеят при разнообразни родственици. Още доста млада Маргарета се омъжва за офицер от колониалните войски и отпътува с него за островите Ява и Суматра.Бракът обаче бързо се разпадна и бъдещата именита шпионка остава без пари. Съпругът бяга с щерка им, а Мата Хари се мести в Париж. Там става държанка на френски посланик, който й оказва помощ да стартира да се устоя като танцьорка.Париж през 1905 година е идеалното време за екзотичния външен тип на Мата Хари и " храмовия танц ", който тя основава въз основа на културна и религиозна символика от Индия.

Тя е забулена във воали, които ловко смъква от тялото си. В едно запомнящо  зрелище се появява съвсем гола на бял кон. Въпреки че смело оголва задните си елементи, тя е скромна във връзка с гърдите си, които са покрити с мъниста. Завършвайки трагичната си промяна от военна брачна половинка в сирена на Изтока, тя измисля театралното си име " Мата Хари ", което значи " око на деня " на индонезийски акцент. Танцьорката цялостни зали и оперни театри от Русия до Франция най-много тъй като шоуто й се състои в постепенно събличане и в края остава полугола. Дори за Париж - " столицата на разврата ", това е същинска сензация. Така Мата Хари става звезда.Репортер във Виена я разказа като " стройна и висока, с гъвкавата прелест на диво животно и синьо-черна коса ". Лицето й, написа той, " прави необичайно непознато усещане ". Друг удивен публицист я назовава " толкоз котешка, извънредно женствена, величествено трагична, хилядите извивки и придвижвания на тялото й треперят в хиляди ритми ".За няколко години обаче нейното зрелище избледнява. Тя добавя приходите си като куртизанка, която съблазнява държавни и военни мъже, измежду които и немски офицери.Когато я вербува немското разузнаване, Мата Хари е на 39 години. Тя знае, че скоро ще би трябвало да слезе от сцената и си търси нов източник на приходи. Очевидно опцията да припечелва от шпионаж й се вижда привлекателна.Докато Първата международна война обгръща континента, тя има известна независимост да пътува като жител на неутрална Холандия и се възползва от това, пресичайки страната с куфари облекла. Не след дълго обаче връзките й притеглят вниманието на английското и френското разузнаване, което я слага под наблюдаване.През 1916 година, наближавайки 40-те и към този момент понапълняла, Мата Хари се влюбва в 21-годишния съветски капитан Владимир де Маслоф. Но той е изпратен на фронта, където е ранен и ослепява с едното око. Решена да завоюва пари, с цел да го поддържа, Мата Хари приема доходоносна задача да шпионира за Франция от Жорж Ладу, капитан от армията, който е на мнение, че нейните куртизански контакти ще бъдат от изгода за френското разузнаване.Германските началници през цялото време считат Мата Хари за не изключително благонадеждна и прекомерно разточителна. А когато схващат, че се пробва да играе двойни игри, германците вземат решение да я предадат на французите. С тази цел немското разузнаване изпраща до немски посланик в Мадрид писмо, където става дума за шпионката Мата Хари под кодовото име " Н21 ". Германците знаят, че врагът ще отвори и разшифрова писмото. Целта е да изпратят френското контраразузнаване за зелен хайвер: да му пробутат една второстепенна агентка и по този начин да прикрият значимите си източници.

" Обичам офицерите, постоянно съм ги обичала "

През февруари 1917 година френските управляващи я арестуват за шпионаж и я хвърлят в пандиза Сейнт Лазар в Париж в килия с плъхове. Позволено й е да се вижда единствено с възрастния си юрист, който инцидентно е нейн някогашен ухажор.По време на дългите разпити от капитан Пиер Бушардон, боен прокурор, Мата Хари - която от дълго време живее фиктивен живот, обърква обстоятелствата. Но в последна сметка хвърля бомба: немски посланик един път й е платил 20 000 франка, с цел да събере разследващи данни по време на честите й пътувания до Париж. Но тя се заклева пред следователите, че в никакъв случай не е изпълнила задачата и постоянно е била вярна на Франция. Казва им, че просто е гледала на  парите като на отплата за кожи и облекла, изчезнали в заминаващ трен, до момента в който немските граничари я тормозят. " Куртизанка съм, признавам. Но разузнавач - в никакъв случай! " - предизвикателно споделя тя на разпитващите. " Винаги съм живяла за обич и наслаждение. " Но в последна сметка французите я упрекват в откриване на детайлности за новото оръжие на съдружниците - танка, което води до гибелта на хиляди бойци. Може би го вършат просто с пропагандни цели, с цел да отклонят публичното внимание, само че таман това заляга в дъното на легендата за неповторимо сполучливата шпионка Мата Хари.Моралът на Мата Хари също е употребен против нея. " Без угризения, привикнала да се възползва от мъжете, тя е видът жена, родена да бъде разузнавач ", заключава Бушардон. " Обичам офицерите, постоянно съм ги обичала ", споделя по време на процеса именитата танцьорка. И прибавя: " Винаги ще предпочета да бъда държанка на безпаричен офицер, в сравнение с богат банкер ".Военният арбитражен съд я разисква за по-малко от 45 минути. " Невъзможно е, невероятно е ", възкликна Мата Хари, когато чува решението.

На 15 октомври 1917 година, облечена в синьо палто, очебийно от шапка с три ъгъла, тя идва на мястото на изтезанието в Париж с министър и две монахини. След като се сбогува, потегля бързо към избраното място. След това се обръща към стрелковия отряд, маха с ръка и праща целувка на бойците. Убита е за момент.Екзотичният живот на Мата Хари и трагичният й край стават сюжети на книги, театрални пиеси, мюзикъли и филми. Първият филм за нея се появява единствено три години след разстрела й, а по-късно в нейния облик се превъплъщават звезди като Грета Гарбо и Жана Моро.През 2017 година в Германия е излъчен документалният сериал " Мата Хари - танц със гибелта ", който прави първи опит за историческа реорганизация на събитията от 1916-1917 година, употребявайки непубликувани досега документи. Но създателите на сериала не откриват нищо ново и сензационно - тяхното следствие единствено удостоверява мнението, че танцьорката не е била кой знае каква шпионка и в действителност не е издала нито една огромна военна загадка. Същото демонстрират и документите на английското разузнаване, разкрити през 1999 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР