Митко Христов е софтуерен инженер, програмист, учител и създател на

...
Митко Христов е софтуерен инженер, програмист, учител и създател на
Коментари Харесай

Академия Атландита: Най-важно е личностното развитие на децата

Митко Христов е софтуерен инженер, програмист, преподавател и основател на новаторската школа по спортна математика Академия “Атлантида “ . След 10-годишна кариера като управител и IT експерт в корпоративния бранш, Митко прави поврат и взема решение да се посвети на образованието. Става преподавател по математика, тъй като не намира към този момент задоволство в корпоративната си кариера и взема решение да последва една своя детска фантазия - да приготвя възпитаници за олимпиади по математика.

Мисията на Академия “Атлантида “ е да популяризира основания новаторски обучителен проект за преподаване на математика, който развива личностните качества на децата и насърчава самостоятелните им благоприятни условия, паралелно с математическите им триумфи.

***

Каква е вашата персонална мотивация за идеята, зад която заставате?

Обичам спортната математика и това да я преподавам! Превърнах заниманието си в специалност и това ме прави повсеместен. За мен това е метод и смисъл на живот. Бих желал да го предам на повече деца.

Защо решихте да кандидатствате в ПРОМЯНАТА? И с какво тази обществена самодейност оказа помощ досега на вашата идея?

Участието в ПРОМЯНАТА беше непринудено решение. Приех го като персонално предизвикателство, имах потребност да направя нещо ново и друго. ПРОМЯНАТА предизвика разгръщането на плана и сътвори ново поле от благоприятни условия за неговото развиване. Промени се мащаба и обсега на визията и задачите ни, само че на първо място това сплоти общността към академията.

В какво се състоят новаторските способи, които употребявате в образованието по математика, и по какъв начин те оказват помощ на децата да разкрият математическия си капацитет?

Обучението е фокусирано върху личностното развиване на детето, а математиката е инструментът за неговото реализиране. Децата са предизвикани с сложни задания, от време на време те могат да бъдат за по-горен клас Стремим се те да имат високи цели, само че е значимо всяко от тях да откри своето движение. Учениците се сблъскват със съществени провокации, само че имат поддръжката на учителя от самото начало. Той е по-скоро в ролята на техен наставник, който има за цел да построи една другарска среда, която ги кара да се усещат удобно. Даваме висока степен на независимост на учениците, тяхното мнение е не по-малко значимо от това на учителите. Обръщаме внимание на междуличностните взаимоотношения. Моделът ни е един от първите, който съчетава различните форми на образование с класическата спортната математика.

Какви уроци научавате от работата с деца?

Моралните уроци са централни за всеки преподавател. Децата трансформират светогледа и предизвикат извисяването на учителя като персона и човек. Често се сблъскваме с морални проблеми, които носят след себе си опция за духовно рационализиране. Децата ни учат по какъв начин да живеем през сърцето. Вярвам, че това е най-ценното!

Много деца евентуално си мислят в часовете по математика „ Кога това ще ми потрябва в действителния живот? “ Как бихте им дали отговор на този въпрос, с цел да им обясните за какво математиката е значима и използвана във всяка сфера от всекидневието?

Математиката ни учи да мислим бързо, да вземаме решения, да сме изобретателни. Тя ни прави разумни и поредни, оказва помощ ни да решаваме комплицирани проблеми и проблеми. Числата и фигурите са единствено образно средство за създаване на тези умения. Малко или повече всеки един човек се нуждае от тях в живота си.

Кои са измененията, които виждате, работейки по своя план, които ви потвърждават, че има смисъл от него?

Високите достижения на децата са значими и са добър маркер за развиването на академията. Те дават справедлив критерии за нашата работа. Далеч по-важно за нас обаче е личностното израстване и развиването на децата в нравствен аспект. Тяхната промяна и рационализиране са нещото, което ни подсказва, че вървим в вярната посока.

Всеки искащ може да гласоподава за един от финалистите в ПРОМЯНАТА до 23:59 часа на 24 октомври на адрес 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР