Мит или реалност са безплатните банкови сметки. На този въпрос

...
Мит или реалност са безплатните банкови сметки. На този въпрос
Коментари Харесай

БНБ пред TrafficNews за безплатните банкови сметки и как да се възползваме от тях

Мит или действителност са безплатните банкови сметки. На този въпрос се опитахме да отговорим, откакто от 1 септември банките трябваше да дават такава услулга - безвъзмездна банкова сметка за съществени интервенции - като приемане на заплата, обществени помощи, стипендии, компенсации и прочие.
Прочетете още
Докато банките към момента се ориентират в новите правила и пускат промоционални акции, с цел да се отсрочи момента, в който всеобщо клиентите им ще изискат да се възползват от законовите благоприятни условия, TrafficNews се опита да обясни противоречиви моменти, касаещи тази безвъзмездна опция. 

Затова отправихме редица въпроси към Българска народна банка. От разясненията стават ясно няколко значими неща, а точно - банките са задължени да дават ясна информация на налично място за безплатните си сметки, както и че клиентите са длъжни сами да изискат от банката да имат безвъзмездна сметка. С други думи, даже сметката ви да е такава за съществени интервенции и да я употребявате за това, то вие сте длъжни да поискате от банката да ви бъде открита такава сметка, която да бъде безвъзмездна, с цел да се възползвате от услугата. Това ще наложи да бъде закрита остарялата ви сметка, по която получавате заплатата си и или друго главно заплащане. 

Ето цялостния отговор на Българска народна банка до TrafficNews: 

Съгласно член 119, алинея 1 от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС) платежната сметка за съществени интервенции се предлага от всички банки, лицензирани от Българска народна банка, и клонове на банки, осъществяващи активност на територията на страната , които дават платежни услуги на консуматори (физически лица). Към момента 17 банки и клонове на задгранични банки, извършващи активност на територията на страната оферират този тип сметка.

Платежната сметка за съществени интервенции е действителен тип сметка и е въведена през 2016 година в националното законодателство със ЗПУПС, по отношение на наредбите на Директива 2014/92/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 година по отношение на съпоставимостта на таксите по платежните сметки, прехвърлянето на платежни сметки и достъпа до платежни сметки за съществени интервенции.

По отношение на даването на информация от банките за този тип платежна сметка на клиентите , апелирам да имате поради, че в сходство с член 118, алинея 7 и 8 от ЗПУПС банките, които оферират платежна сметка за съществени интервенции минимум дават разполагаем когато и да е осведомителна листовка по отношение на сметката за съществени интервенции на книжен притежател в пространствата си, до които потребителите имат достъп, и в електронна форма посредством интернет страниците си.

Във връзка с обсега на услугите по този тип сметка, в член 118, алинея 1 от ЗПУПС е регламентирано, че платежната сметка за съществени интервенции е платежна сметка, посредством която се дават избраните в същия член услуги в левове на територията на страната. По платежна сметка за съществени интервенции могат да се дават и услуги, разнообразни от нормативно избраните, в това число такива, които могат да се употребяват на територията на друга страна, което е самостоятелно решение на всяка банка.

Видовете платежни сметки, водени от банки са посочени в член 6, алинея 5 от Наредба  № 3 на Българска народна банка. Като обособен тип сметки според член 6, алинея 5, т. 2 от същата разпоредба са посочени платежните сметки за съществени интервенции – за предпазване на пари в левове и даване на услуги по член 118 от ЗПУПС. Откриването на другите типове платежни сметки се прави според изискванията на съответната обслужваща банка, като няма нормативно обвързване банките да преобразуват автоматизирано съществуващи платежни сметки в сметки за съществени интервенции.

В допълнение, бихме желали да Ви осведомяваме, че към сегашния миг в Българска народна банка не са постъпили тъжби или сигнали във връзка с новите условия по отношение на платежната сметка за съществени интервенции, поместени в член 120а от ЗПУПС и годни от 1 септември.   

Българската национална банка ще подхваща при нужда надзорни дейности по подготвеност по отношение на даването и обслужването на платежни сметки за съществени интервенции, в границите на пълномощията ѝ по ЗПУПС за реализиране на платежен контрол, като същият съдържа административнонаказателни разпореждания, които могат да бъдат приложени при положение на осъществяване на нарушаване на този закон.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР