Мистериозен череп, намерен в гробница. Обирджии на гробове, търсещи солидна

...
Мистериозен череп, намерен в гробница. Обирджии на гробове, търсещи солидна
Коментари Харесай

Къде е главата на Шекспир: мистерията около гроба на великия драматург

Мистериозен череп, открит в гробница. Обирджии на гробове, търсещи солидна компенсация. Загадка, която продължава стотици години. Може да се каже, че мистерията, която обгръща главата на Шекспир припомня на Шекспирова пиеса. Това е остаряла мистерия, която най-сетне може би ще получи отговор благодарение на актуалната просвета.

Шекспир е положен в църквата "Света Троица " в Стратфорд на Ейвън през 1616 година, като върху него е подложен знак, който гласи

„...Благословен да бъде индивидът, който щади тези камъни, и прокълнат да бъде този, който мърда костите ми. “

 гроб шекспир Carlos Delgado, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Макар че този надпис би могъл да възпре някои хора да се допрян до гроба в боязън от "мъки и неприятности " (Макбет), доста специалисти считат, че главата на Шекспир е била отстранена от мястото му на покой в църквата. Мнението на специалистите съответствува с историята и посочените сведения, че някой е откраднал черепа в края на 1700 година

Технолгията на помощ

С помощта на модерни технологии, мястото на последния гроб на Шекспир може да се види и означи, без да се нарушава целостта на гроба и костите в него. Специални георадари (GPR) употребяват високочестотен радиосигнал, който се популяризира в почвата и отразените сигнали се връщат назад. По този метод, върнатия радиосигнал разрешава на учените да видят какво се крие подземен, без да се постанова излишно разрушение на мощите.

 гроб шекспир iStock

Проучването на Шекспировия гроб, ръководено от ръководителя на плана и археолог от университета в Статфордшир, Кевин Колс, разкрива доказателствата за осъществяване на забележителен „ ремонт “ в горната част на гроба. Възможно е да е бил нужен „ с цел да се поправя потъването на пода, което от своя страна е било провокирано от историческо закононарушение - евентуално от обирджии на гробове ". Гробът на Шекспир, както и гробът на брачната половинка му лежат на към метър подземен, което би улеснило достъпа на крадците до гроба. Съшо по този начин и няма образни доказателства за съществуването на железен ковчег, което прави достъпът още по-лесен.

Защо липсва главата на великия стихотворец?
Съществуват две теории за аргументите, заради които главата на Шекспир е била отстранена от гроба му.

 гроб шекспир Публичен домейн Picryl

1.По това време членовете на фамилията са премахвали черепи и други елементи от тялото и са ги поставяли в непознат гроб, евентуално поради поверие.

2. Другата и по-интересна доктрина е, че обирджия на гробове е откраднал черепа. Черепът е най-големият Шекспиров трофей и задачата може да е била да го продадат за медицински цели. Възможно е черепът е бил проучен за личността или интелигентността, или т.нар „ френология “.

Мистериозния череп

В близката община Боели в Уорчестършир от дълго време съществува версията, че черепът, открит в една от гробниците ѝ, е на Шекспир. Пробите обаче разкриват, че този череп е принадлежал на незнайна жена, умряла през 70-те години на предишния век. Странно, нали?

 гроб шекспир Некредитиран създател, Публичен домейн, Wikimedia Commons

Въпреки че доказателствата не демонстрират дефинитивно, че черепът на Шекспир въпреки всичко съществува, те не демонстрират и че подобен липсва. Какви са идващите стъпки, които ще приедприемат учените? Ще бъдат ли потребни новите технлогии в разкриването на тази мистерия?

Мнозина считат, че това е тайнственост, която би трябвало да си остане забулена.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР