Мисля, че водата ме избра. Водата е първият околен свят

...
Мисля, че водата ме избра. Водата е първият околен свят
Коментари Харесай

Жената риба Юлия Козерска: Най-важното при гмуркането е да се вслушваме в сигналите на тялото си

„ Мисля, че водата ме избра. Водата е първият околен свят на индивида, на бебето в тялото на майката. Има нещо в нашето схващане, което ни връща назад към този околен свят ”, показа нежната Юлия Козерска, която работи като детски физиотерапевт.
 Нов международен връх на Световното състезание по свободно гмуркане в Бургас Нов международен връх на Световното състезание по свободно гмуркане в Бургас
В Бургас тя усъвършенства международния връх при дамите в дисциплината динамична апнеа без плавници, като с това си обезпечи златния орден. Козерска преплува 209 метра хоризонтална отдалеченост на един мирис още в първата серия на надпреварата и с това сложи летвата доста високо. Нейната най-голяма съперничка и някогашна международна шампионка в дисциплината Магдалена Солич-Таланда също направи доста мощно плуване (180 метра) и завоюва среброто.

Пред камерата на NOVA Юлия описа, че е почнала да се гмурка преди 11 години, само че прави това съвсем всеки ден. И мечтае да се реалокира да живее до океан, с цел да бъде по-често обвързвана с водата. Шегува се, че няма хриле, само че има намерение да усъвършенства достижението си в статичната апнея - да устоя без въздух под вода по-дълго време. Постижението й от 8:01 минути е нов народен връх на Полша, само че международният се държи от рускинята Наталия Молчанова, която през 2013 година устоя без въздух цели 9:02 минути.

32-годишната Козерска показа още, че е вегетарианец и съблюдава значим хранителен режим. И подсети, че количеството вода в човешкото тяло е сред 50 и 75%, а тя е ключът към положителното здраве. Според нея най-важното в гмуркането е самоконтролът и психическата настройка, както и умеенето да намалява пулса си.

Юлия подсети на начинаещите гмуркачи да не вършат опити в гуркането сами и да се вслушват в сигналите на тялото си, тъй като лимитът на силите е осезателен, въпреки да преоткриваме човешките благоприятни условия.

„ Понякога всичко става автоматизирано. Усещам изморена мускулатурата си, от време на време гмуркането се трансформира. Това е моментът, в който аз би трябвало да изплувам. Ако пренебрегвам тези сигнали, мога да изпадна в блекаут ”, сподели още международната рекордьорка по свободно гмуркане.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР