Мисля, че няма да загубим от един обществен дебат по

...
Мисля, че няма да загубим от един обществен дебат по
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Трябва да има обществен дебат за нуждата от промяна на действащата Конституция

Мисля, че няма да загубим от един публичен спор по тематиката - има ли потребност от Велико Народно заседание, има ли потребност от смяна на настоящата Конституция.

Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " политикът от ГЕРБ и ръководител на краткотрайната комисия за план на промени в Конституцията Десислава Атанасова.

Според нея това е добре да бъде разисквано в един необятен формат с задоволително аналитична експертна мисъл и задоволително време за мнения.

Атанасова посочи, че актуалното Народно заседание няма да работи над плана за нова конституция, а това ще прави мандатът и съставът на Великото Народно заседание, т.е., 400 определени и по волята на българския народ хора, специалисти, експерти, които ще предложат нова конституция. Погрешно е, в случай че това е мнението на някой, че актуалното болшинство или актуалното Народно заседание ще прави измененията, разяснява тя.

" Комисията няма функционалност на Велико Народно заседание, нито актуалният състав на Народното събрание има такива функционалности. Единственото, което може да направи 44-тото Народно заседание, е да вземе решение дали ще се проведат избори за Велико Народно заседание и надлежно да се разпусне. Това беше и концепцията, когато се инициира дебатът за план за нова конституция. Тя е и отговор на някои от апелите на митинга ", добави Атанасова.

Според нея за провеждането на един подобен спор е нужна освен политическа воля, нужен е публичен запас, само че и математическо болшинство.

" Все в един миг, допускам, че не толкоз отдалечен, ще бъде сложено на гласоподаване това решение, т.е. предлагането за нова конституция и за привикване на Велико Народно заседание, и то може би в случай че не се трансформират настройките на политическите сили, които са декларирали това - точно опозиционните Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, няма да събере болшинство ".

Десислава Атанасова разяснява и изявлението на Борисов, че ще подаде оставка, в случай че се съберат 160 гласа.

" В деня, в който се съберат 160 гласа за решение за привикване на Велико Народно заседание и разформироване на сегашния парламент, министър председателят ще подаде оставка - това е много симпатично за опозицията, само че на процедура те очевидно към този момент не желаят неговата оставка, тъй като няма да гласоподават такова решение ".

Тя съобщи, че президентът Радев оспорва втора точка от този план на решение, а не по принцип основаването на комисия.

" Във втората си точка Народното събрание е взело решение, че ще се разискват оферти. Всички, които поддържаха това решение, са имали поради: не нови оферти, които постъпват за смяна на сегашния план на нова конституция, който е импортиран, а оферти, които са поставяни на публичен спор, тъй като евентуално има мнение, че предложенията, които ние сме създали в плана, не са задоволителни ".

Атанасова добави, че е имало единствено едно съвещание на комисията досега. Предстои среща на всички парламентарни групи и изпълнителната власт с Венецианската комисия, може би при започване на ноември, само че ще бъде до 6 или 7 ноември - виртуална среща по тематиката " Проект на нова конституция " главно в главата Съдебна власт, посочи тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР