Мисля, че настоящият политически елит трябва да спре тези безсмислени

...
Мисля, че настоящият политически елит трябва да спре тези безсмислени
Коментари Харесай

В Скопие се чудят: Ако се ръководим от българската логика, значи сме несъществуваща нация

 Мисля, че актуалният политически хайлайф би трябвало да спре тези безсмислени договаряния допустимо най-скоро, с цел да не допусне историческа неточност, която нито един политик не е правил преди тях - да съобщи личния си народ. Това споделя доктор Елка Ячева Улчар от Института по македонски език, представена от скопското опозиционно издание “Плюсинфо “ в материал, показан от Агенция " Фокус " без редакторска интервенция.

Държавното управление не би трябвало да се поддава и да не договаря за идентичността и езика, да спре договарянията с България, с цел да не съобщи народа, да приключи всички противозаконни и нездравословни съглашения и да стартира още веднъж кротичък и цивилизован развой на легитимация на македонската страна, оферират учени, доктори на науките и някогашни дипломати по отношение на договарянията с България, които сложиха корените на македонската еднаквост и език до равнището на изискване за започване на договарянията на Македония с Европейски Съюз.

Докато министър-председателят Зоран Заев и президентът Стево Пендаровски съвсем всеки ден посредством изказвания и изявленията убеждават обществеността, че няма договаряния за идентичността и езика, че това са алените линии, които няма да преминат даже с цената на закъснение на началото на договарянията с Европейски Съюз, водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, базирайки се на дипломатически кръгове, твърди, че Заев и Бучковски договарят скрито за това Декларацията на българския парламент да стане част от преговорната рамка с Европейски Съюз.

Ако се ръководим от българската логичност, значи сме несъществуваща нация

Що се отнася до това дали има действителна заплаха да се договаря за етногенезата на македонската нация и историята на македонския език, доктор Елка Ячева Улчар от Института по македонски език споделя, че не схваща по какъв начин македонските политици считат, че няма да договарят за македонска еднаквост, когато българската страна упорства, че главната характерност на идентичността на македонската нация - македонският език, съществува от 1945 година

Според Улчар позициите на самите българи са спорни. Те споделят, че нямат проблем да назоват езика като македонски, а въпреки това необятно разпространяват книга, озаглавена " За формалния език на Република Северна Македония “, в която македонският език се дефинира като " западен акцент на българския “.

" Българските евродепутати в Брюксел упорстваха за такова определение, произхождащо от Българска академия на науките, за което бяхме осведомени от Виена предишния март. По отношение на нашите политици, не разбирам по какъв начин те си мислят, че няма да водят договаряния за македонска еднаквост, когато българската страна упорства, че главната еднаквост на македонската нация - македонският език - съществува от 1945 година, тъкмо както и нейните носители, македонците. От всичко това следва, че ние сме били българи до 1945 година и че през 1945 година сме станали македонци с декрет, което е цялостна нелепост, тъй като македонският език има своя дълга история, а македонската нация има свое естествено развиване, както и всяка друга нация, която заради исторически условия е по-назад от другите балкански народи, “ споделя Улчар.

Тя изяснява, че в случай че се управляват от българската логичност, македонците би трябвало публично да признаят, че са несъществуваща нация, с фиктивен език, т.е. освен ще би трябвало да се откажат от македонците в Пиринска Македония (България), само че и от македонците в Македония, т.е. сами от себе си, както и да сер признае, че правилата на АСНОМ са били историческа неточност и илюзия под диктата на комунистите.

" Не разбирам какво е да не водиш договаряния за идентичност, в случай че някой като изискване за " другарство " те накара да се откажеш от баба и дядо, майка и татко, от детството, младостта си… Абсурд! Човек без тези неща е човек без памет и той освен не е същият, само че и не е човек! Ето за какво считам, че актуалният политически хайлайф би трябвало да спре тези безсмислени договаряния допустимо най-скоро, с цел да не направи историческа неточност, която нито един политик не е правил преди тях - да съобщи личния си народ, “ приключва Улчар.

“Би било пагубна неточност да се поддадем на изнудването от България “

Бившият посланик Благой Зашов, въпреки това, споделя, че е твърдо уверен, че македонските политици ще отстояват, че идентичността и езикът не са предмет на договаряния.

" Нашите европейски другари се причисляват към това и те ще оказват помощ да се откри уместно решение, което да задоволи и двете страни. По този мотив бих желал да Ви припомня за диалог, който организирах в Съвета на Европа през 1994 година, когато върховен чиновник в Съвета ме увери, че България не е откровена към Република Македония и че ще намерим компромис с Гърция, само че че с България ще бъде доста мъчно. Ето за какво България призна страната Република Македония, само че не и езика и народа. То се осъществя сега. Сега България предлага тактика, създадена от дълго време. Фактът, че не сме се споразумяли с Гърция, преди България да стане член на Европейски Съюз, в този момент ни предстявя като македонци, като народ и като политици, “ споделя Зашов.

Според него тогава македонците не са разбирали, че силата на държавите-членки е в участието им в тези организации. Процедурите на Европейски Съюз и въздействието на Гърция и България върху тези организации им дават силата да изнудват друга страна.

" Вярвам, че би се позволила пагубна неточност, в случай че се поддадем изнудването от България. Това е война, която България води за завладяването на Македония, само че с разнообразни средства, война за реализиране на " Санстефанската фантазия, “ предизвестява Зашов.

Той счита, че възможното компромисно решение с България е допустимо, в случай че се тръгне от португалския проект, пътна карта, в случай че се тръгне от обстоятелствата, че македонският език е кодифициран. Зашов споделя, че фактът, че македонският език е бил кодифициран по-късно, не значи, че той няма корени. Само език с корени може да бъде кодифициран от страната. България, въпреки това, съгласно него би трябвало да изхожда от обстоятелствата, т.е. че македонският език има македонски корени.

“След ребрандирането на идентичността, в този момент сме на път към самоунищожаване “

Академик Катица Кюлавкова съобщи пред " Плюсинфо “, че не С.Македония нетрябва да приема никакви договаряния с България за македонската историческа и културна еднаквост и че България със своите публични документи на държавното управление и Народното събрание, показани и признати като основа за диалози от Европейски Съюз, дефинира, в последна сметка, слага тъкмо това като изискване за предоставяне на дата за започване на договаряния за влизане на районен съд Македония в Европейски Съюз.

" Нашите политически представители оферират с невиждана лекост това, което е в основата на историята, културната история и историческата последователност на македонския народ и македонската нация като залог за абстракция, заричане, което няма гаранция, и даже в случай че това се случи, става безсмислено с самият факт, че не може да бъде хубаво и цивилизовано да се отказваш от себе си, да си в общественост с формирания, които не те почитат, нито правото за народен и държавен суверенитет според използваните интернационалните конвенции. Ние към този момент не сме просто жесток казус, ние с ребрандирането на идентичността и отхвърли от културно-историческа последователност и еднаквост се делегитимирахме като разпознаваемо национално образувание и в този момент сме на път да се премахнем посредством вътрешни разделения, мощна македонска миграция по света, както и възобновени и засилени асимилационни и хегемонистични тактики на съседите, “казва Кюлавкова.

Тя прибавя, че сега, в който президентът и министър-председателят реализиран единодушие по българските " крайни и лицемерни “ претенции, които са известни, а точно мкердонците да признаят своята еднаквост, само че от 1945 година, ще стартира развой на насилствена българизация на македонската еднаквост - етническа, културна, историческа, езикова.

" Ако се откажете от генезиса и историята си, сте се отказали от суверенното право на битие. Македонците имат славянски произход и просвета и никога не съдържат пробългарски и български детайли ", сподели Кюлавкова.

Тя предлага незабавно да одобри държавен консенсус за преустановяване на всички противозаконни и нездравословни съглашения и контракти и започване на нов кротичък и цивилизован развой на идентифициране на македонската страна.

Има ли секрети договаряния!?

В последното изявление, обещано на сръбския вестник " Политика ", президентът Пендаровски заема позицията на учени и професори, че македонската еднаквост не може да се договаря и че македонската държавност и кодифицираният македонски език са повсеместен развой и този факт би трябвало да бъде признат от всички като основна стъпка към създаване на съдействие, като се има поради, че всички прилежащи страни имат идентична стратегическа ориентировка в Европейския съюз.

" Македонската еднаквост и език не са, нито биха могли да бъдат обект на договаряния. Нашата еднаквост и македонският език са резултат от културни и научни обстоятелства, резултат от многогодишно историческо и културно развиване. Всъщност процесът на развиване на нашата еднаквост и език не се разграничава от развиването на езиците и културите на прилежащите народи, “ сподели Пендаровски в изявлението.

Премиерът Заев твърди, че властта не крие нищо в договарянията с България и че португалското предложение е на масата, което съгласно него е добра основа за решение. Той споделя, че в случай че македонският език и македонската еднаквост са на масата, те няма да водят договаряния и че не одобряват българската декларация да бъде част от договарянията с Европейски Съюз.

Миналата седмица водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски предизвести, че Заев и Бучковски са приели Декларацията от българския парламент да бъде част от преговорната рамка с Европейски Съюз в секрети договаряния с България.

" Бучковски от София и Заев от Скопие, тези дни координират секрети договаряния, където декларацията, призната от българския парламент, се предлага да стане част от преговорната рамка с Европейския съюз. Част от документа на българския парламент съставлява оборване на генезиса и уникалността на македонския език, преразглеждане на историята и интервала на нашата антифашистка битка, както и присвояването на значими фигури от македонската история като български и други отстъпки, които са пагубни за Македония, “ сподели Мицковски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР