Мисля, че на никой потенциален насилник не му се ще

...
Мисля, че на никой потенциален насилник не му се ще
Коментари Харесай

Експерт: Противните на Истанбулската конвенция не искат да се окажат потърпевши

Мисля, че на никой евентуален принудител не му се ще да бъде подложен на това, което планува Истанбулската спогодба, не че не знаят какво е пол, секс и джендър. Идеята е да не се окажат пострадали. Това съобщи адв. Албена Койчева от (Български център за джендър изследвания) БЦДИ и член на Борда на " Жени против насилието – Европа " в коментар за така наречен Истанбулска спогодба по време на конференция, която се организира през днешния ден, 9 януари, в Българска телеграфна агенция.
Адв. Койчева напомни, че 28 страни от Европейски Съюз са утвърдили конвенцията, 17 са я подписали и са в развой на ратификация, а Русия, Армения и Азербейджан не са я приели.
Експертът напомни, че доста от правилата на конвенцията са признати и се ползват от страната и в този момент, както и че действието ѝ след утвърждението няма стартира автоматизирано. По думите ѝ, лавината от недоумение е ориентирана директно към най-уязвимите хора, които конвенцията пази. Реакцията удостоверява мащабите на разпространяване на насилието против дами.
Адв. Койчева изясни, че конвенцията ще спомогне за разширението на правната рамка, увеличение на отминалостта и експедитивност на ограниченията против насилниците. Медиацията при решаването на случаи, свързани с принуждение над дами и деца няма да се позволява, с цел да се избегне опцията за оказване на напън против потърпевшите лица.
Да се хванем за думата
Опонентите на конвенцията засегнаха фрапантния факт, че се вкарва трети пол. Думата пол в британския текст е обозначена с " джендър " (gender). В неофициалния превод на българския текст тази дума значи " обществен пол ". Това изясни юрист Даниела Горбунова. Тя обърна особено внимание на това, че към главния текст на конвенцията има пояснителен отчет, където създателите са се постарали да уточняват всеки противоречив термин и има спомагателни тълкувания на термините. Точка 43 от обяснителния отчет гласи, че правилата на конвенцията се основават на двата пола – мъж и жена.
По-интересното е, че в България има Закон за равнопоставеността на половете и Закон за отбрана от дискриминирането, с които се цели превъзмогването на стандартите. Адв. Дурчева обърна внимание, че в уеб страницата на Министерство на защитата има Пътна карта, в която думата " джендър " е използвана 32 пъти.
Какво ще промени утвърждението на Истанбулската спогодба?

И досега у нас има Закон за отбрана от домашно принуждение, който действа от 2005 година. Наредбите му се ползват добре от институциите, само че не и от органите на Министерство на вътрешните работи, изключително що се касае до ограничаващите заповеди. Според специалистите утвърждението на Истанбулската спогодба ще спомогне реакциите в сходни случаи да бъдат изменени.
Приемането на документа ще разпореди на страната повече отговорност в отбрана на дамите, както и потърпевшите от принуждение. Конвенцията би надградила съществуващото българско законодателство и ще обхване всички форми на битка с насилието.
Ратифицирането ще подсигурява ангажираността на страната освен в построяването на спешни центрове и развиването им, или основаването на гореща телефонна линия, само че и финансова ангажираност, за която досега не е имало външен напън да бъде обезпечена.
Друг ангажимент на страната ще бъде обезпечаването на фрагменти и експерти, както и създаването на превантивни стратегии, ориентирани към построяването на ценностната система в обществото по отношение на равнопоставеността сред мъжа и дамата.
Освен това, страната би трябвало да поеме ангажимент към потърпевшите от принуждение.
Стоян Лазаров от Национална мрежа за децата обърна внимание, че моделите на принуждение в фамилията се предават в учебно заведение , което освен утежнява качеството на просветителния развой, само че и води до повишение на случаите на експанзия. Според него в учебните стратегии би трябвало да има включено образование, само че това надали ще се случи, защото условието няма наложителен темперамент (бел. ред. - припомняме, че просветителния министър Красимир Вълчев бе един от 8-те министри, които гласоподаваха против утвърждението на Истанбулската конвенция). Образованието е в доста огромен дълг към обществото, тъй като неразбирането идва от това, което сме пропуснали да научим в учебно заведение и университета, счита Лазаров.
Според Георги Богданов от Национална мрежа за децата отводът за предприемане на по-сериозни ограничения против насилието против дами и деца е същинската замяна на полезностите.
Адв. Даниела Горбунова обърна внимание и на различен сериозен проблем – задължението на персоналните лекари да издадат медицински документ на потърпевшите от домашно принуждение. Вместо това те отхвърлят и жертвата постоянно би трябвало да пътува до регионален град, където да заплати към 40 лева за издаването на документа, в случай че въобще има тази опция.
Защо е нужна конвенцията
Осъзнаването на самият проблем е доста мъчно и носи доста спомагателен материал за операции и интерпретатации както за действителната мащабност, по този начин и субективна тълкувателност на явлението, предопределени от прочувствената незрялост на обществото, се споделя в мнение на Фондация П.У.Л.С., чиято активност е ориентирана към рехабилитация и интеграция на деца и лица, потърпевши от принуждение и трафик.
Липсата на публична статистика за жертвите на домашно принуждение и принуждение, учредено на пола /изискване на Истанбулската конвенция/ в България е един от главните фактори, поддържащ тази осведомителна замъгленост.
България е и измежду тази половина от държавите-членки на Европейски Съюз, в които не се събира статистическа информация за връзките сред жертвите и насилниците, което прави невероятно оценяването на акта на домашното принуждение измежду закононарушенията против личността. Домашното принуждение не е квалифицирано като закононарушение и към момента не е включено в Наказателния кодекс и надлежно в статистическите данни, предоставени от полицията и от Националния статистически институт.
Поради ниското равнище на осъзнатост, позор и обща неприемливост да споделят сходни обстоятелства от персоналния и фамилния си живот, в нашето общество, цифрите, показани от проучванията, мерят по-скоро делата на тези, които съумяват да преодолеят всеобщите и публични настройки измежду жертвите, в сравнение с действителния опит на жертвите. Малка част от жертвите търсят съвещания и помощ в неправителствени организации, а нищожен дял от тях се обръщат към полицията и завеждат дело в съда.
Не са налице точни статистически данни за жертвите на домашно принуждение в България. Статистиката на NOEMA от 2001 година демонстрира, че всяка четвърта българка е жертва на домашно принуждение .
Съвсем в резюме – този документ е международна стъпка напред в гарантирането на равни права и отбрана на мъжете и дамите, приемане на виновна роля на цялото общество- информиране, сензитивност, реакция и отбрана, споделиха участниците в конференцията.



Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Общество  Московски: Процедурата за отдаване на концесия на Летище София започва до месец Московски: Процедурата за отдаване на концесия на Летище София започва до месец  Служителите на пандизите у нас остават в протестна подготвеност Служителите на пандизите у нас остават в протестна подготвеност  През 2017 година е регистрирана 100% смъртност на пчелите в някои елементи на България През 2017 година е регистрирана 100% смъртност на пчелите в някои елементи на България  Синдикатите на Министерство на вътрешните работи са подготвени да активизират 1 млн. души за всеобщи митинги (ВИДЕО) Синдикатите на Министерство на вътрешните работи са подготвени да активизират 1 млн. души за всеобщи митинги (ВИДЕО)  Електромобили ще возят делегатите на председателството Електромобили ще возят делегатите на председателството Интервю Още Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки възпитаници с повреден слух на юношески конгрес в Италия
Севделина Джонгарска се занимава с ръководство на образовател...
Кметът на Сливен Стефан Радев: Проблеми постоянно ще има, въпросът е Кристияна Любенова: Когато знаеш какви са правата ти, не си безза Кметът на Велики Преслав: Със закон за Великите остарели столици иск Томас Енгер: Хората са запленени от скандинавския метод на живот коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Караянчева: Критиките от непознатите медии с...
Не мисля, че тръгваме неприятно, тъпо за убития жител. Такива събития се случват във всяка една европейска страна. Европа работи за сп...
На 31 януари изтича валидността на годишни... Президентски избори в Египет в края на мар... Отличеният със " Златен глобус " " Без благосклонност... Отпускат 10 млн. лева на СУ, митинги няма... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 9 януари
Овен Този вторник може да ви изненадат с смяна в проектите ви. Те могат да бъдат нарушени под натиска на външни, независещи от вас п...
Нови версии и данни за убийствата в Нови И... Радев изиска от Министерство на вътрешните работи рационализиране на раб... Новините: Най-важното за деня, 8 януари Много се надявам, че до обед няма да бъде... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Йончева: Оградата по границата продължав...
Депутатът от „ Българска социалистическа партия за България” Елена Йончева още веднъж подхвана тематиката за оградата по границата, обявявайки че тя се разпада....
Синдикатите на Министерство на вътрешните работи са подготвени да активизира... Полицаите също ще стачкуват в деня на от... Петър Стоянов: Патриотите могат да оказа помощ... Едната България - вън от България!  www.expert.bg  Ананиев: Държавата ще помогне на общинските лечебни заведения против преструктуриране Ананиев: Държавата ще помогне на общинск...  Продължава спадът на безработицата в Европейски Съюз Продължава спадът на безработицата в Европейски Съюз  Две билки, които оказват помощ в профилактиката против грипа Две билки, които оказват помощ в профилактикат...  Опасно замърсен въздух в цялата страна, върхът е в София Опасно замърсен въздух в цялата страна, ре...  www.iwoman.bg  83-годишна жена със мощно обръщение за смисъла на живота 83-годишна жена със мощно обръщение за см...  Рекордно ниска раждаемост у нас през 2017 Рекордно ниска раждаемост у нас през 201...  Гуинет Полтроу: Сгодена съм Гуинет Полтроу: Сгодена съм  Ако си тръгнеш Ако си тръгнеш  http://www.sportlive.bg  Юсейн Болт ще кара експериментален интервал в немски гранд Юсейн Болт ще кара експериментален интервал в немск...  Анализатор на АТР: Григор ще е идващият №1 Анализатор на АТР: Григор ще е идващия...  Община Тетевен ще излъчи най-изявените си спортисти Община Тетевен ще излъчи най-изявените с...  Ужас за Венгер: 8 звезди на Арсенал с травми преди мача с Челси Ужас за Венгер: 8 звезди на Арсенал с ко... Интервю Още Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки възпитаници с повреден слух на юношески конгрес в Италия
Севделина Джонгарска се занимава с ръководство на образовател...
Кметът на Сливен Стефан Радев: Проблеми постоянно ще има, въпросът е Кристияна Любенова: Когато знаеш какви са правата ти, не си безза Кметът на Велики Преслав: Със закон за Великите остарели столици иск Томас Енгер: Хората са запленени от скандинавския метод на живот Нови Най-четени Най-коментирани Експерт: Противните на Истанбулската спогодба не желаят да се окажат п... 39 0 Нинова: Правителството съдбовно закъснява и изпуска благоприятни условия за разв... 82 0 Център за кариерно насочване ще оказва помощ на бургаските възпитаници... 61 0 Московски: Процедурата за отдаване на концесия на Летище София стартир... 108 0 Община Тетевен ще награди най-хубавите си спортисти и треньори за 2017... 59 0 Дневен хороскоп за 9 януари 7014 0 Нови версии и данни за убийствата в Нови Искър и Петър Христов 5533 5
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР