Мислите си, че динозаврите е трябвало да се страхуват само

...
Мислите си, че динозаврите е трябвало да се страхуват само
Коментари Харесай

Вкаменелост показва, че понякога бозайниците са ловували динозаври

Мислите си, че динозаврите е трябвало да се опасяват единствено от себеподобни? Грешите.

Динозаврите постоянно са представяни като хищници, които преследват всичко - от по-малки динозаври до Джеф Голдблум, само че постоянно пропущаме ролята им на плячка. Много от тях са били храна за по-големи динозаври, само че както разкрива нова забавна вкаменелост, някои от тях са били храна и за ранните бозайници.

Необичайната и рядка находка е на 125 млн. години и демонстрира растителнояден динозавър, атакуван от месояден бозайник – и двете животни са вкопчени в смъртоносна борба. Според съавтора на новото проучване доктор Джордан Малън, който е палеобиолог в Канадския музей на природата, това е едно от първите доказателства, които демонстрират, че бозайник е бил див звяр на динозавър, а не противоположното.

" Мисля, че най-интересен е фактът, че тази нова вкаменелост демонстрира, че екологичните взаимоотношения сред динозаврите и бозайниците са протичали и в двете посоки; освен по-големите динозаври са изяждали по-малките бозайници ", споделя Малън пред IFLScience. " Понякога бозайниците са можели да изядат и динозаври - даже съвсем изцяло развити. "

Вулканичната активност погребва бойците незабавно и запечатва тази сцена. Източник: Gang Han

Жертвата е от типа Psittacosaurus - група растителноядни динозаври. Приживе те са били с размерите на огромно куче, което не звучи толкоз впечатляващо, до момента в който не научите, че типът бозайник, който го е ловувал, Repenomamus robustus , е бил с размерите на язовец. Ловецът е бил много дребен спрямо най-големите бозайници, живеещи през днешния ден, само че в същото време е бил един от най-големите живи през креда, когато бозайниците към момента не са доминирали в пейзажа.

Как зъбите на животно, сходно на язовец, биха се справили кожата на Psittacosaurus ? „ Интересен въпрос! “, споделя Малън. „ Въпреки че и преди сме намирали отпечатъци от кожа на Psittacosaurus , нямаме визия какъв брой дебела е била тя. Това е бил относително дребен динозавър, тъй че не считам, че би имал изключително дебела като тази на днешните огромни слонове или хипопотами. Repenomamus е бил прочут месоядец, тъй че мисля, че сигурно е можел да раздира плът - даже тази на динозаврите. "

Илюстрация на борбата. Източник: Michael Skrepnick

Любопитната вкаменелост е открита през 2012 година в китайската провинция Ляонин, в регион, наименуван " Китайският динозавърски Помпей ". И двата скелета са съвсем цялостни и произлизат от околност, известна като " Liujitun fossil beds ", където доста вкаменелости на динозаври, дребни бозайници, гущери и земноводни са били заровени след вулканични изригвания, отприщили кални свлачища и потоци от парчета.

Това излиза наяве от вулканичния материал, открит в скалната матрица на вкаменелостта, както удостоверява и минералогът доктор Аарон Лусие от Канадския музей на природата.

" За да се резервира взаимоотношение като това, е належащо индивидите да бъдат заровени бързо ", споделя Малън. " В случая с животните, разказани в нашето проучване, те са били заровени от бързо кално свлачище, състоящо се най-вече от вулканична пепел и парчета. Съществува [също така] известна двойка " биещи се динозаври " от пустинята Гоби, които са били заровени ненадейно при сриване на дюни. "

Ако Repenomamus robustus е знаел, че е хубаво да държиш хоризонта под око, до момента в който поглъщаш динозавър, тази вкаменелост евентуално нямаше да съществува.

Изследването е оповестено в Scientific Reports.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР