Мислили ли сте си как да спрете котката си да

...
Мислили ли сте си как да спрете котката си да
Коментари Харесай

Как да спрете котката да драска мебелите

Мислили ли сте си по какъв начин да спрете котката си да драска по мебелите? Това е скучен метод на тези животни да маркират територията си или да си точат ноктите, а вашите мебели съществено да бъдат развалени.

Инстинктивното предпочитание за драскане може да се трансформира в проблем за някои котки, когато стартират да се насочват към мебели и скъпи предмети от бита.

За благополучие има доста способи, по които като стопани можете да спрете котката си да прави това нещо.

Първата стъпка е да създадете или купите драскалки, които котката ви да употребява вместо дивана или килима. След това ще би трябвало да създадете среда, в която котката ви да избира да драска по стълбчетата пред други предмети от семейството. Така можете да сте сигурни, че ще спрете котката от този противен табиет.

 да спрете котката Как да спрете котката да драска мебелите

Драскането е държание, което е естествено за котките. Те обичат да го вършат и има няколко аргументи, заради които драскат по разнообразни предмети, да вземем за пример:

Игра, наслаждение и табиет

Драскането е инстинктивно държание за котките и те му се любуват. Желанието за това нормално стартира, когато котките са на към 8 седмици. Именно тогава можете да спрете котката си още в ранен стадий.

Маркиране на територия

Използвайки миризливите жлези в лапите си, котките могат да маркират територията си и да алармират на други котки посредством драскане. Котките откриват и разпознават своята миризма или тази на други котки посредством феромони, които са химикали, отделяни от техните ароматни жлези. Котките могат да драскат предмети от бита и да отделят феромони за собствен комфорт или с цел да изпратят известие на други котки.

Разтягане

Драскането е метод котките да разтягат мускулите си. За да спрете котката си от това да унищожава мебелите е добре да й осигурите различен предмет, който тя може да драска.

Наточват ноктите си

Поддържането на остротата на ноктите е инстинктивна и нужна активност за котките, която те правят посредством драскане, при което се отчупват мъртвите нокти, с цел да се открият по-остри ръбове.

Общуване

Котките може да са по-склонни да драскат, когато в близост има други котки.

 да спрете котката Как да спрете котката да драска мебелите

Как да спрем разрушителното драскане

Макар че ще загубите борбата, да спрете котката си да драска изцяло, има няколко лесни метода да предотвратите драскането и повреждането на нещата, които не желаете да драска. Основната концепция е да им осигурите различни повърхности за драскане, а не дивана или килима.

Можете да изпробвате един или няколко от следните способи, с цел да спрете котката да прави това:

Създайте или купете няколко различни повърхности за драскане, наречени стойки.

Накарайте котката си да употребява тези драскалки.

Не позволявайте на котката си да драска нещата, които желаете да отбраните.

Редовно подрязвайте ноктите на котката си и помислете за покриването им с пластмасови капачки, които могат краткотрайно да се залепят върху ноктите и да се сменят на всеки няколко седмици. Така можете да спрете котката от това да унищожава мебелите ви.

Осигуряване на подобаващи места за чесане

Най-добрият метод да спрете котката да драска е да въведете действия за обогатяване, играчки и други неща, които котката може да драска, с изключение на обичаните си мебели.

Можете да си извършите сами стойки за драскане или да ги купите. Започнете, като осигурите няколко стълба, направени от разнообразни материали, като да вземем за пример дърво, въже, гофриран картон или тапицерия

Разположете някои от тях отвесно, а други хоризонтално, и ги поставете на няколко разнообразни места. Обърнете внимание на това кои стойки се харесват най-вече на котката ви. Някои положителни места, на които да започнете да ги поставяте, включват входната зона на къщата до вратата или към мястото, където котката ви обича да спи.

Всички стълбове би трябвало да са здрави, защото котките не обичат неща, които се клатят или изместват при драскане. Вертикалните стълбове би трябвало да са високи, защото котките постоянно протягат лапи, с цел да се обтегнат, когато драскат. Ако имате две или повече котки, не забравяйте да осигурите по една стойка за драскане за всяка от тях. Така можете да спрете котката да драска по обичаните от вас мебели.

Осигурете привлекателни места за драскане

Целта е да извършите местата за драскане по-привлекателни за котката, в сравнение с мебелите. Направете по този начин, че местата да миришат на котешка мента. Можете да извършите това, като поставите торбичка с котешка мента на върха на стълба, втриете я в материала или я разпръснете към основата.

Поставете стълбове, където котката обича да се чеше

Провеждайте игри с котката си наоколо до стълба, с цел да свикне с него и да развие позитивни асоциации с него. Така ще съумеете да спрете котката да разрушава мебелите ви.

 да спрете котката Как да спрете котката да драска мебелите

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР