Както при хората, сънят на кучето е много важен. Получаването

...
Както при хората, сънят на кучето е много важен. Получаването
Коментари Харесай

7 фактора, които влияят на съня на кучето

Както при хората, сънят на кучето е доста значим. Получаването на подобаваща отмора е жизненоважно за тяхното здраве и цялостната функционалност на тялото. Ако не го създадат, тогава могат да зародят поведенчески проблеми или заболяване. Въпреки това е всекидневно притежателите да не вземат това поради. Знаете ли какви фактори въздействат на съня на вашето куче?

Кучето прекарва към 50% от деня будно и 50% в сън, което се равнява на почти 10 до 12 часа сън. Това обаче може да бъде повлияно от разнообразни фактори. Ето 7 от тях.

 

7 фактора, които въздействат на съня на кучето

1. Възрастта, главният фактор, влияещ върху съня на вашето куче

 кучето 7 фактора, които въздействат на съня на кучето

Първият от факторите и един от най-важните за кучето е възрастта. Както при нас, часовете за сън варират според от това дали имаме работа с кученца, възрастни или по-възрастни кучета. Нека разгледаме всеки един:

Кученца: Те се нуждаят от повече отмора от възрастните. Така те спят сред 18 и 20 часа. Обикновено прекарват повече време в сън денем, в сравнение с през нощта. През първите дни от живота си, в техния неонатален интервал, те почиват групирани дружно, с цел да си оказват помощ взаимно да се стоплят, защото към момента нямат собствен личен потенциал за терморегулация.

Възрастни: Както към този момент споменахме, те имат приблизително време за сън от 12 часа, като стойностите варират от 8 до 14 часа. Освен това те нормално спят сред 60 и 80% от нощта и 3 до 28% от деня.
Възрастни хора: В случай на по-възрастни кучета естествените часове сън се усилват, тъй като действието на тялото се трансформира и те се уморяват повече от естествените си действия. Те спят както когато са били дребни, сред 18 и 20 часа. Това време се обгръща в по-кратки интервали, само че по-често от предходни години, както денем, по този начин и през нощта.

2. Порода

 кучето 7 фактора, които въздействат на съня на кучето

Породата или размерът на кучето също оказват въздействие върху времето за сън. Обикновено по-големите кучета спят повече от по-малките. Изследванията в този случай обаче са нищожни и са нужни повече проучвания, с цел да се дефинират точните разлики във времето за сън сред кучета от разнообразни породи.

3. Упражнения

Както може да се чака, кучето, което се занимава с непрекъсната и интензивна физическа интензивност, се нуждае от повече отмора, с цел да възвърне силата си. От друга страна, по-малко интензивно куче или такова, което не спортува задоволително, може да има усложнения със заспиването или може да има по-неудобна нощ.

4. Аспекти, свързани с физиологията на кучето

 кучето 7 фактора, които въздействат на съня на кучето

Друг фактор, който въздейства върху съня на вашето куче, е физиологичното положение на кучето. Ако кучето страда от някаква патология, има наднормено тегло или има респираторни дефекти, часовете за сън се трансформират. Например, изследване демонстрира, че брахицефалните кучета имат повече нарушавания на съня, което може да има неподходящо влияние върху общото богатство на домашния любим.

Достатъчният сън носи изгоди за общото здраве на тялото, както и зареждане с сила, подсилване на защитната система и възстановяване на държанието и когнитивния потенциал.

5. Промени в рутината

 кучето 7 фактора, които въздействат на съня на кучето

Кучетата са прочувствени животни тъкмо като хората и се въздействат от смяната. Така че, в случай че измененията дома си или има попълнение в фамилията, кучето може да страда от някои проблеми с акомодацията и рутините им за отмора се трансформират. В тези обстановки е обикновено вашият домакински любим да спи повече или по-малко, до момента в който свикне с новата обстановка.

6. Околната среда, различен значим фактор, който въздейства върху съня на вашето куче

 кучето 7 фактора, които въздействат на съня на кучето

По същия метод зоната, отделена за сън на кучето, е жизненоважна и факторите, които въздействат върху нея, са дали е тиха и комфортна и дали е вътре в къщата или на открито в двора. Като цяло, кучетата, които живеят в градини, имат по-висока интензивност през нощта, което води до по-лош нощен сън.

7.Температура

По същия метод температурата е друга характерност на околната среда, която трансформира държанието на кучето във връзка с времето им за сън. През горещите сезони има нарастване на дневната светлина, което води до по-малко часове нощен сън. Това се следи при кучетата в предходното изследване.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР