Мислехме си, за гениалния гол на Марко Ван Бастен на

...
Мислехме си, за гениалния гол на Марко Ван Бастен на
Коментари Харесай

Уникалната причина за великия гол на Ван Бастен

Мислехме си, за гениалния гол на Марко Ван Бастен на финала на Евро 1988 е казано всичко. Очевидно не е!

Да напомним. 

В 54-тата минута Адри ван Тигелен открадва топката в средата на терена и напредва в половината на Съюз на съветските социалистически републики. Пуска пас наляво към Арнолд Мюрен, който с едно допиране я праща в наказателното поле с диагонален пас. Целта е Ван Бастен, само че пасът е по-силен и отива към навън линията. Това обаче не е проблем за Ван Бастен, която я посреща непосредствено от въздуха и с безподобен падащ лист основава парабола, която е отвън опциите на вратаря Ринат Дасаев.

Феновете на стадиона не могат да повярват на очите си. Селекционерът на холандците Ринус Микел - също; скача от скамейката и заравя лицето в шепите си от наслада и учудване. " Голът на Ван Бастен против руснаците бе приказен миг ", споделя той след мача. Куман също се прекланя пред невероятното осъществяване: " Невъзможно е да вкараш от подобен ъгъл! " " Дори и да го опита още един милион пъти, в никакъв случай няма да може да го повтори ", сигурен е пък Гулит.

Самият Ван Бастен отдава гола си на шанс. " Самият аз не мога да допускам какво се случи - написа той в автобиографията си. - Личи си по лицето ми. Момчетата ме питаха: " Какво беше това? Как го направи? " Но даже и аз не знаех. " Години по-късно обаче Марко разкри истината.

Вместо да укроти топката и да се опита да откри по-добър ъгъл за удар, Ван Бастен взема решение да шутира непосредствено от въздуха. Помага му освен шансът, само че и към този момент насъбраната отмалялост от целия шампионат.

" Второто полувреме към този момент бе почнало, а аз бях леко изтощен - признава той. - Топката от Мюрен идваше към мен и аз започнах да се чудя: " Мога да я овладея и да се опитам да преодолея бранителите. Или мога да направя по-лесното и да опитвам да изстрелвам. "

Оказва се обаче, че не е и единствено умората. В изявление със Sky Sports Ван Бастен споделя, че травма му оказва помощ да направи толкоз съвършен удар.

" След интервенцията ми през 1987-а глезенът ми не можеше да се движи много-много - споделя цитираният от webcafe.bg Ван Бастен пред Sky Sports. - Можех да го движа на 80 %, само че тъкмо това ми оказа помощ да вкарам против Съветския съюз.

Ако кракът ми не бе стеснен в придвижването си, нямаше да мога да завъртя топката тъй че да падне толкоз тъкмо. По принцип, за сходни удари ти е необходим изцяло здрав крайник, само че в този случай беше противоположното. Това е един доста чудноват гол. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР