Мисията Artemis 1 най-после ще достигне в близост до Луната

...
Мисията Artemis 1 най-после ще достигне в близост до Луната
Коментари Харесай

NASA излъчва на живо доближаването на капсулата Orion до Луната

Мисията Artemis 1 най-сетне ще доближи наоколо до Луната - пет дни след началото на историческата задача от Кейп Канаверал на 16 ноември.

Най-мощната ракета на NASA - Space Launch System (SLS) - е началото на нова ера в проучването на космоса и възобновява полетите от Земята до спътника ѝ за първи път от близо 50 години.

Ако задачата се извърши сполучливо, NASA ще може да изпрати хора до Луната към 2025 година

Американската галактическа организация ще излъчи онлайн доближаването на капсулата Orion на към 130 км разстояние от повърхността на Луната.

Очаква се това да се случи към 14:15-14:45 ч. българско време, като може да се следи през YouTube-канала на NASA.

По време на интервенцията капсулата ще се нарежда по този начин, че след 4 дни да навлезе в лунната орбита.

Artemis 1 е първата задача от новата стратегия на NASA за проучвания на Луната. Част от задачите ѝ включват построяването на научна база върху спътника до края на десетилетието.

Ако всичко протече по проект, на 25 ноември Orion ще навлезе в далечната ретроградна орбита към Луната и ще остане в нея до 1 декември. Тогава капсулата ще се пренасочи назад към Земята, като се чака да се върне на планетата на 11 декември.

Бъдещата задача Artemis 3, която би трябвало да се извърши през 2025 година, ще е първото изпращане на човешки екипаж до Луната след 1972 година При триумф - това ще е и първото стъпване на жена и цветнокож астронавт на повърхността на Луната.

NASA демонстрира и картина от Orion:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР