Мисиите Аполо до Луната връщат на Земята общо 2196 скални

...
Мисиите Аполо до Луната връщат на Земята общо 2196 скални
Коментари Харесай

НАСА отваря проба от Луната, взета преди 50 години


Мисиите " Аполо " до Луната връщат на Земята общо 2196 скални проби. НАСА обаче едвам в този момент стартира да отваря една от последните, взета преди 50 години.

През цялото това време някои проби са съхранявани запечатани, с цел да могат да бъдат изследвани години по-късно, в светлината на най-новите механически достижения.

Американската галактическа организация " знае, че науката и технологиите ще се развиват, което ще разреши на учените да учат материали по нови способи, да дават отговор на въпроси от бъдещето ", изясни в прессъобщение Лори Глейз, директорка на отдела за планетарни науки на НАСА.

Наречена 73001, въпросната проба е събрана от астронавтите Юджийн Чернан и Харисън Шмит през декември 1972 година по време на задачата " Аполо 17 " - последната от програмата.

Тръбата с дължина 35 сантиметра и ширина 4 сантиметра е била забита в почвата на долината на Таурус-Литроу.

От единствените две вакуумно запечатани проби на Луната, това е първата, която е отворена. Следователно тя може да съдържа газове или летливи субстанции (вода, въглероден диоксид и други).

Целта е да се извлекат тези газове, които евентуално участват в доста дребни количества, с цел да могат да бъдат оценени благодарение на спектрометрични техники, станали извънредно прецизни през последните години.

В началото на февруари първо е отстранена външната защитна тръба. В нея не е открит лунен газ, което демонстрира, че съдържащата се в нея проба е останала запечатана.

След това на 23 февруари стартира развой от няколко седмици за продупчване на главната тръба и събиране на съдържащия се в нея газ.

През пролетта скалата ще бъде деликатно извадена и раздробена за проучване от разнообразни научни екипи.

Мястото на добиване на тази проба е изключително забавно, защото там е имало свлачище.

След 73001 година единствено три лунни проби ще останат запечатани.

Кога се чака тяхното отваряне? " Съмнявам се, че ще чакаме още 50 години ", споделят от НАСА. Според галактическата организация обаче би било забавно те да се сравнят непосредствено с пробите, които ще бъдат донесени от астронавтите от идната лунна стратегия - " Артемис " ( " Артемида " ).

НАСА желае да изпрати хора назад на Луната през 2025 година Очаква се тогава да бъдат събрани огромни количества газ, тъй че актуалният опит служи и за по-добра подготовка за бъдещата задача.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР