Миризмата на застоял тютюн, свързана с влизане на пушач в

...
Миризмата на застоял тютюн, свързана с влизане на пушач в
Коментари Харесай

Свръхпасивното пушене крие рискове за здравето

Миризмата на застоял тютюн, обвързвана с влизане на пушач в помещение, може да крие здравни опасности, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

Остатъци от тютюнев пушек може да обхванат в проветрени пространства, откакто са пренасяни посредством облеклата, кожата и косата на влизащи в тях човеци, и по-късно постепенно да се изпарят. До тези изводи са стигнали учени от Йейлския университет.

Останките от тютюнев пушек, наречени "дим от трета ръка ", може да станат причина за "свръхпасивно пушене ". След като конфигурирали усъвършенствани устройства за взимане на проби от въздуха във вентилационна шахта в киносалон в Германия, в който пушенето е неразрешено от 15 години, учените установили, че "димът от трета ръка " излага феновете на "свръхпасивно пушене ", което се равнява на изпушването на сред 1 и 10 цигари.

В разстояние на 4 дни равнищата на 35 химични продукта, свързани с тютюна, се увеличавали, когато фенове влизали в киносалона. Ефектът бил изключително огромен при прожекции на филми за възрастни, като да вземем за пример "Заразно зло ". Според учените това може да се дължи на обстоятелството, че тези филми притеглят по-възрастни фенове, за които има по-голяма възможност да са били изложени на цигарен пушек.

Резултатите от проучването са оповестени в Science Advances, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР