Мирен и мълчалив протест, организиран от сръбската опозиция срещу насилието

...
Мирен и мълчалив протест, организиран от сръбската опозиция срещу насилието
Коментари Харесай

Сръбската опозиция на протест даде срок на Вучич до петък да се оттегли

Мирен и безмълвен митинг, проведен от сръбската съпротива против насилието в сръбското общество след две всеобщи стрелби предходната седмица, се организира в понеделник в Белград , оповестява N1.

Организаторите оповестиха, че по оценки на полицията в митинга " Сърбия против насилието " са взели участие над 50 хиляди души. Протестни манифестации са се провели и в други сръбски градове.

Сред уредниците са Демократическата партия, Народната партия, Зеленият ляв фронт - Не позволявайте на Белград да бъде превзет, партията Заедно, Партията на свободата и справедливостта, Движението на свободните жители, Лозунгът на обединените синдикати и Движението за Обръщане.

Преди митинга опозицията означи, че " митингът не е партиен " и че митингът ще се организира без партийни знаци и речи.

Протестиращите се събраха в 18 часа в понеделник пред постройката на сръбския парламент , където преподавател по сръбски език прочете техните претенции, след което те се насочиха безмълвно към постройката на сръбското държавно управление.

Исканията на протестиращите са следните:

1. Спешно преустановяване на по-нататъшното поощряване на насилието в медиите и общественото пространство, уволняване на членовете на Съвета на Регулаторния орган за електронни медии (REM), закриване на печатни медии и таблоиди, които предизвикват ненавист и принуждение и непрестанно нарушават правата на публицистите етичен кодекс, лишаване на национални лицензи за лъчение на малките екрани, които разпространяват принуждение, като Pink TV и Happy TV, и неотложно унищожаване на стратегии, които разпространяват принуждение, порочност и експанзия по малките екрани с национална периодичност, като риалити излъчвания.

2. Уволнения на министъра на образованието Бранко Ружич (който подаде оставката си в неделя), министъра на вътрешните работи Братислав Гашич и шефа на Агенцията за информация по сигурността Александър Вулин.

3. Спешно съвещание на Народното събрание, на което да се прегледа отговорността на държавното управление и обстановката със сигурността в страната, както и дълготрайни решения, които би трябвало да бъдат приложени, с цел да не се повтарят сходни събития.
 Сръбският министър на образованието подаде оставка
Сръбският министър на образованието подаде оставка

Решението е взето след стрелбата

Протестът също по този начин прикани за оставката на сръбския президент Александър Вучич и за уволнението на управлението на сръбската държавна телевизия (RTS).

Срокът за угаждане на всички протестни претенции е петък, 12 май.

Припомняме, че тринадесетгодишно момче умъртви осем възпитаници и охранител в начално учебно заведение в Белград предходната сряда. В четвъртък вечерта мъж умъртви осем и рани 14 души покрай град Младеновац, на към 50 километра южно от Белград.

Ученичка наръга с нож десетки в друго учебно заведение в столицата. 
 Вучич дава обещание да разоръжи Сърбия след втората всеобща пукотевица за два дни
Вучич дава обещание да разоръжи Сърбия след втората всеобща пукотевица за два дни

Както записаните, по този начин и противозаконните оръжия ще бъдат иззети

Вучич настоя за разоръжаването на страната. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР