Миодраг Сорич, Deutsche WelleСветовната банка понижи прогнозата си за икономическия

...
Миодраг Сорич, Deutsche WelleСветовната банка понижи прогнозата си за икономическия
Коментари Харесай

Защо руската икономика расте толкова бавно?

Миодраг Сорич, Deutsche Welle

Световната банка намали прогнозата си за икономическия растеж на Русия за настоящата година на 1,5%. Само преди няколко месеца банката предвиждаше растеж от 1,8%. " Това значи, че съветската стопанска система пораства два пъти по-бавно от международната ", споделя професорът по стопанска система от Москва Валерий Викторович Миронов. Според него, аргументите за това развиване са стопански, само че и психически.

Кремъл предизвиква протекционизма

Приходите от износа на недопечен нефт през 2018 година са се нараснали повече от предстоящото. Но единствено една дребна част от тях са били реинвестирани. Фирмите и страната пестят за възможни неприятни стопански времена, каквито чакат мнозина в Русия.

Все още не е ясно дали Съединени американски щати ще засилят глобите против Русия. И Кремъл предизвиква протекционизма. Държавното присъединяване нараства от година на година. А построяването на мощно приблизително съсловие не напредва. Руснаците имат все по-малко пари в портмонето поради повишението на Данък добавена стойност и пенсионната промяна. Затова и харчат по-малко. Ето за какво не е чудно, че прогнозите на Световната банка и за идващите години са песимистични. През 2020 и 2021 година стопанският растеж ще се забави още повече. Световната банка предвижда напредък под 2 %. Същевременно прогнозите на Кремъл са доста по-оптимистични. Президентът Путин разгласи трипроцентен стопански растеж за 2021 година. Съмненията обаче остават.

Ако Русия реши политическите си проблеми

Сред западните вложители царува неустановеност. Вярно, че немски компании имат намерение да влагат над 626 милиона евро в съветската стопанска система през 2019 година, съгласно резултатите от анкета измежду 168 немски компании. А това е доста повече спрямо миналата година. Само че общият брой на немските компании на съветския пазар понижава. Почти всеки две от три немски компании считат, че през 2019 година съветската стопанска система ще стагнира. 41 % от интервюираните немски бизнесмени гледат с оптимизъм към бъдещето. Песимистите съставляват 23 %.

И въпреки всичко: има и признаци на вяра. Слабата рубла да вземем за пример улеснява износа, твърди Валерий Викторович Миронов. Според него, в случай че Кремъл успее да реши своите политически проблеми, съветската стопанска система ще пораства доста по-силно. Само че по реализацията на договореностите от Минск няма никакъв прогрес, договарянията за бъдещето на Курилските острови се протакат, няма и изгледи за възстановяване на връзките със Съединени американски щати. А това са все аргументи, заради които и през идващите години съветската стопанска система ще забавя своя растеж.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР