Минусовите температури на Богоявление не попречиха на стотици смели мъже

...
Минусовите температури на Богоявление не попречиха на стотици смели мъже
Коментари Харесай

Стотици мъже в страната скочиха в ледените води на Богоявление

Минусовите температури на Богоявление не попречиха на стотици смели мъже да скочат в ледените води, с цел да спасят кръста. Леденото мъжко хоро в Калофер е на път да влезе в международната листа за нематериалното културно благосъстояние на Юнеско. Представители на оранизацията за трета година следят вековния обред на Богоявление, след което ще дадат мнение.

 В Пловдив кръста извади Стефан Гадьов В Пловдив кръста извади Стефан Гадьов © Българска телеграфна агенция
След като разрушиха дебелия лед, 150 мъже от Калофер извиха обичайното хоро във водите на р. Тунджда. За да е достоверен обичаят, тази година се включиха единствено локални мъже - такова е условието на ЮНЕСКО.
Румен Стоянов, кмет на Калофер: Радвам се и благодаря на хората, които схванаха, че не би трябвало да влизат. Всички останали са единствено калоферци. Това е традицията на Калофер.
Традицията в Калофер е кръстът да бъде " заловен " от най-малкия участник в хорото. Тази година това бе 8-годишният Кристиян. След осъществяването на вековния обред в ледените води на Тунджа, да се заловен на хорото нагазиха още към 500 мъже от цялата страна.
 Леденото хоро в Калофер беше следено и от специалисти от ЮНЕСКО Леденото хоро в Калофер беше следено и от специалисти от ЮНЕСКО © Българска телеграфна агенция  Леденото хоро в Калофер беше следено и от специалисти от ЮНЕСКО
В София също се наложи разтрошаване на леда, което предвещава щастлива и плодородна година, а кръстът за трети път беше избавен от Вячеслав Борисов. Той е воден избавител и скача в езерото в Дружба за осма година.
Вячеслав Борисов: Голяма конкуренция, всичко обикновено, доста студено тази година беше, само че оцеляхме. Специална подготовка за студа е моят племенник е, който е на 5 години. Калоян се споделя, обичам го! Той беше моето ентусиазъм днеска.  ​В Русе най-смел се оказа младият състезател Пламен Атанасов ​В Русе най-смел се оказа младият състезател Пламен Атанасов © Българска телеграфна агенция Пламен Атанасов: Всички от моето семейство и тук всички, които сме се събрали, дано бъдат здрави, тъй като това е най-важното. Всичко друго се реализира.

Край Варна в Черно море скочиха 80 мъже. Светинята попадна в ръцете на 18-годишния Александър Матев. Той избра да подари паричната премия, както и богоявленския кръст на семейство Алексиеви от Варна, които се борят за възобновяване на техния наследник Младен, болен от парализа.
Александър Матев: Миналата година не съумях да взема кръста. Тази година повече гледах и от първия път го уцелих. Парите, които ги получих ще ги даря за щедрост. Емил Атанасов: Смятам, че освен през днешния ден, а всеки ден е нужно да бъдем над материалното, да бъдем малко по-духовни, малко по-добри.
Бащата на болното момче обаче не е приел средствата.

 18-годишният Александър Матев избави кръста във Варна 18-годишният Александър Матев избави кръста във Варна © Българска телеграфна агенция
И във водопада „ Докузак " в Странджа избавиха светия кръст. Под звуците на гайда във вира се хвърлиха двама смелчаци. Първи стигна до кръста 19-годишният Кристиян от Бургас.

Кристиян Йорданов: Радвам се, татко ми има имен ден през днешния ден. Това е за него.
Ритуалите на този ден са знак на пречистването и новото начало. Дните към Богоявление са най-силните през годината, има вяра се,че всичките ни молебствия ще бъдат чути.
 На Богоявление: Патриарх Неофит отслужи водосвет и освети бойните флагове На Богоявление: Патриарх Неофит отслужи водосвет и освети бойните флагове
Днес е Богоявление, един от най-тачените християнски празници. В катедралния храм „ Св. Александър Невски “ беше отслужена света Василиева литургия, а с...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР