Минския окръжен съдсъди на 11 и 10 години затвор членовете

...
Минския окръжен съдсъди на 11 и 10 години затвор членовете
Коментари Харесай

Лукашенко се разправи чрез съда с главните си критици

Минския областен съдсъди на 11 и 10 години затвор членовете на Президиума на Координационния съвет на белоруската съпротива Мария Колесникова и Максим Знак, съобщи ТАСС.

„ За съвкупността от закононарушения, посредством отчасти прибавяне на санкции, се дефинира отнемане от независимост: на Знак - за период от 10 години с изтърпяване в поправителна колония при непоколебим режим на сигурност, Колесникова - за период от 11 години със изтърпяване на присъда в поправителна колония при общ режим “, сподели съдията, председателстващ процеса.

Съдията постанови, че Знак и Колесникова са приети за отговорни в скрит план, осъществен за завладяване на властта с противоконституционни средства, за основаване и управление на екстремистки организации, а също и за обществени апели за завладяване на властта, осъществяване на разнообразни дейности, ориентирани към причиняване на вреди на националната сигурност на Беларус.

Присъдата може да бъде обжалвана в правосъдната гилдия по наказателни каузи на Върховния съд на Беларус и един от юристите на подсъдимите сподели, че такова е желанието на отбраната.  " Тази присъда е незаконосъобразна и неоснователна, не се основава на доказателства. По време на производството нито тяхната виновност е доказана, нито даже осъществяването на тези закононарушения, за които ги упрекват “, съобщи пред кореспонденти юрист Евгений Пилченко.

Колесникова бе задържана през нощта на 7 против 8 септември предходната година. На 16 септември тя бе обвинена в обществен апел за завладяване на държавната власт или принудително изменение на конституционния ред на Беларус. След това през февруари тази година бяха повдигнати обвинявания по още два члена от наказателния кодекс - интрига за завладяване на властта и основаване на екстремистка група.

Знак бе арестуван на 9 септември предходната година. Той бе упрекнат в апели за дейности, ориентирани към нанасяне на щета на националната сигурност. През декември Генералната прокуратура заведе две нови наказателни каузи против членове на Координационния съвет за създаване и управлението на екстремистка група, финансиране на нейната активност и конспирация за завладяване на държавната власт. На 10 февруари Знак също бе обвинен по тези членове.

Германия осъди произнесените присъди против опозиционните водачи. Говорителка на немското държавно управление съобщи пред кореспонденти, че „ държавното управление в Берлин осъжда неоправданите присъди против Мария Колесникова и Максим Знак и потреблението на правосъдната система за политически репресии в Беларус “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР