Министрите от третия кабинет Борисов приеха решение, с което предлагат

...
Министрите от третия кабинет Борисов приеха решение, с което предлагат
Коментари Харесай

Експерти на МБВР да прегледат обществените поръчки у нас

Министрите от третия кабинет " Борисов " одобриха решение, с което оферират на Народното събрание да ратифицира Споразумението за даване на консултантски услуги сред Агенцията по публични поръчки (АОП) и Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР). Документът беше подписан на 2 ноември т. година, оповестиха от Министерския съвет.

Консултантските услуги, които ще бъдат обезпечени от Международната банка за възобновяване и развиване, са ориентирани към обзор и оценка на настоящото положение на системата на публичните поръчки в България. В тях се включва и оценка на успеваемостта на ограниченията , които са в осъществяване на Националната тактика за развиване на бранша публични поръчки в България за интервала 2014-2020 година.

Предвиждат се действия в три посоки. В рамките на първия ще бъде осъществен разбор на потенциала на АОП за дейно и ефикасно осъществяване на предоставените задания .

Ще бъде прегледан оперативният модел на АОП - функционална организация, бизнес процеси, системи и ресурсна обезпеченост .

Особено внимание ще бъде отделено на функционалността на организацията , обвързвана с осъществяване на разнообразни типове прелиминарен надзор, с акцент върху особено прелюдия през 2016 година надзор посредством инцидентен избор .

За да се откри успеваемостта на системата за възлагане на публични поръчки, вторият съставен елемент включва количествен и първокласен разбор на наличните данни за процедурите за публични поръчки и подписаните контракти.

Функциите на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, както и на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова ревизия също ще бъдат обхванати като част от прегледа на системите за обжалване и надзор.

Експертите на банката ще изследват и обмена на информация, координацията и съгласуваността на дейностите на органите за прелиминарен и за следващ надзор.

С оглед характерния следващ надзор, реализиран във връзка с публичните поръчки с финансиране от европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ), в обсега на оценката ще бъде включена също по този начин ролята на ръководещи, сертифициращи и одитиращи органи в подтекста на финансовите корекции, произлизащи от несъответствия при публичните поръчки.

След като открият обстановката, специалистите на МБВР ще изготвят три отчета, съдържащи съответни краткосрочни и дълготрайни рекомендации за усъвършенстване, а също по този начин проект за осъществяване.

Финансирането е по план, реализиран от АОП по Оперативна стратегия " Добро ръководство ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР