Министрите от квотата на Има такъв народ“ (ИТН) ще подадат

...
Министрите от квотата на Има такъв народ“ (ИТН) ще подадат
Коментари Харесай

ИТН няма да подкрепя кабинет, воден от ПП. Партията на Трифонов е готова да управлява


Министрите от квотата на „ ИТН “ (ИТН) ще подадат оставки. От партията няма да поддържат нови оферти от страна на „ Продължаваме промяната “ за състава на настоящия Министерски съвет и са подготвени да излъчат собствен кабинет на малцинството, в случай че получат мандат. Това стана ясно от изявления на депутати от парламентарната група на партията на Слави Трифонов.

Пред бТВ ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански от ИНТ сподели, че оповестеното от Трифонов „ евакуиране на министри “ от кабинета значи подаване на оставки от тяхна страна. Той добави, че не знае в какъв период ще се случи това. За оставките на министрите удостовери и ръководителят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов .

В сряда Трифонов разгласи, че и „ изтегля министрите “ от квотата на партията. Като аргументи той уточни водене на „ самосиндикална “ външна политика по отношение на Северна Македония от страна на Кирил Петков и съветничката му Весела Чернева и това „ че в страната към този момент няма пари “.

Има Такъв Народ има четирима министри в кабинета на Кирил Петков – вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов и министрите на енергетиката, външните работи и спорта Александър Николов, Теодора Генчовска и Радостин Василев . Според Конституцията даже те да подават оставки пред премиера, той е този, който би трябвало да реши дали и по кое време да ги внесе за гласоподаване в Народното събрание.

По информация на БНР Караджов към този момент е подал оставката си в Министерския съвет. В сряда вечер от пресслужбата на институцията оповестиха за Свободна Европа, че все още няма подадени оставки.

В четвъртък Тошко Йорданов сподели пред публицисти в Народното събрание, че Има Такъв Народ няма да води договаряния за продължение на обединението с останалите три партии, в които до момента си партнираше.

„ Това държавно управление завършва. Оттам нататък какво ще се случи… Не съм гадателка. В момента това състояние е нетърпимо, по този метод няма да продължи. И даже по-нататък нещо да се случи, няма да е при тези условия “, сподели Йорданов.

В четвъртък заран председателката на 45-тото и 46-тото Народно заседание Ива Митева , член на Има Такъв Народ, сподели, че от партията не желаят осъществяване на нови избори, които сега „ не са нужни “, а в този момент „ даже са рискови “.

Тя сподели, че от Има Такъв Народ желаят нов кабинет, в който да не участват министър председателят Петков и вицепремиерът Асен Василев , които дефинира като „ проблем “.

„ Ако искахме този министър председател да остане, нямаше да изтеглим министрите си. Имаме проблем в самото ръководство - с премиера и с вицепремиера. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на съдружните препоръки да не се случва нищо “, сподели тя.

Митева позволи и вид, в който да бъде формирано държавно управление на малцинството, което да бъде излъчено с мандат на Има Такъв Народ, в случай че подобен бъде връчен от президента. Тя акцентира, че Има Такъв Народ няма да поддържа ново държавно управление с мандат на Политическа партия или с мандат на ГЕРБ в състава на сегашния парламент.

Митева сподели, че не позволява вид, в който депутати от партията на Трифонов ще поддържат сегашния кабинет. Тя отхвърли и опцията министрите от квотата на партията ѝ да останат част от актуалното държавно управление.

След като Трифонов разгласи напускането на ръководещата коалиция в сряда, министър председателят Петков и други представители на Политическа партия позволиха опция, в която. От най-голямата партията дефинираха изказванията на Трифонов за манипулативни и на собствен ред упрекнаха представители на Има Такъв Народ в корупционни практики и попречване на промени.

Другите съдружни сътрудници Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ оповестиха, че и поддържат цялостта на държавното управление.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР