Министрите одобриха проекта за промени в Закона за Българската народна

...
Министрите одобриха проекта за промени в Закона за Българската народна
Коментари Харесай

МС одобри проект за промени в Закона за БНБ

Министрите утвърдиха плана за промени в Закона за Българската национална банка (БНБ), свързани с подготовката на България за присъединение към валутния механизъм ERM II, именуван още " чакалнята на еврозоната " и към банковия съюз, заяви държавната осведомителна работа.

Правителството утвърди проекта за присъединение на страната към двете структури на 22 август 2018 година

Предлаганите промени отразят условията на законодателството на Европейския съюз към регулаторната рамка за Българска народна банка, като законопроектът е направен на основата на оценката и рекомендациите за България, съдържащи се в отчетите за конвергенцията, оповестени от Европейската комисия и от Европейската централна банка.

Промените са в областите институционална и функционална самостоятелност на централната банка, лична самостоятелност, възбрана за парично финансиране и фаворизиран достъп, дискретност, прибавя пресслужбата.

Забележки към настоящия закон и по-конкретно по линия на това, че не е изцяло обезпечена независимостта на Българска народна банка, насочиха Брюксел и Европейската централна банка при настояването на България да кандидатства за по този начин наречената чакалня на еврозоната.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР