Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз постигнаха значителен напредък

...
Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз постигнаха значителен напредък
Коментари Харесай

ЕС отново работи по блокирания пакт за миграцията


Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз реализираха " забележителен прогрес " в договарянията по дълго отлагания пакт за миграцията и убежището. Благодарение на това Европейски Съюз наподобява е по-близо от всеки път до реформирането на миграционната си система, заяви Евронюз.

" С огромно болшинство бяха подкрепени два регламента за усилване на отбраната на границите на Европейски Съюз и механизъм за взаимност, който да помогне на държавите-членки, подложени на мощен напън ", съобщи европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

Не стана ясно незабавно кои страни са отвън поддръжката на " огромното болшинство ".

Министрите се срещнаха през днешния ден в Люксембург, с цел да дадат финален подтик на пакта за миграцията - един от главните цели на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Жералд Дарманен - министър на вътрешните работи на Франция, съобщи, че " през идващите дни " ще бъде проведена среща, с цел да се трансформира " историческото съглашение " в съответни резултати - характерност, употребена и от Йохансон.

Преди началото на срещата, Йохансон съобщи, че договорката е " в границите на опциите ни, само че към момента не е реализирана ".

Новият пакт за миграцията и убежището съставлява поредност от законодателни оферти, пътни карти и рекомендации, които бяха показани от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през септември 2020 година

Пактът има намерение да обърне страницата на напрегнатите години, последвали миграционната рецесия от 2015 година, когато системите за банкет бяха претрупани от неочакваното идване на претенденти за леговище, най-вече от Сирия, а страните членки се караха яростно между тях за тяхното пренасяне.

Кризата породи огромно политическо напрежение сред страните на първа линия в Южната Европа, които отговаряха за обработката на молбите за убежище; директните страни в Централна Европа, които подлагаха на критика неналичието на уместно ръководство на границите; и страните на север, които имаха крайната задача да одобряват и интегрират хиляди бежанци.

Но през последните месеци войната в Украйна сътвори по-скоро дух на единение измежду страните от Европейски Съюз, които бързо отвориха границите си, с цел да посрещнат милионите бежанци, бягащи от бруталната инвазия, подхваната от Кремъл.

Сред главните оферти на новия пакт е механизъм за " доброволна и краткотрайна " взаимност, който ще отстрани наложителните квоти за пренасяне, обсъждани от доста столици като политическо разделяне.

Механизмът ще бъде задействан, когато се реши, че миграционната система на дадена страна е " подложена на напън " от миграционен поток. След като бъде задействан, другите страни от Европейски Съюз ще оферират своята помощ посредством:

- Приемане на част от мигрантите на своя територия.

- Спонсориране на връщането на тези, чиито молби за престой в Европейски Съюз са били отхвърлени.

- Осигуряване на финансови средства и оперативна поддръжка за страната, подложена на напън.

Системата е основана, с цел да успокои опасенията на южните страни, които постоянно се оплакват, че са оставени да се грижат сами за себе си без спомагателни средства или помощ, както и на тези страни, които са изрично срещу приемането на бежанци и в този момент могат да бъдат освободени от това, в случай че се съгласят да изпращат пари и помощ.

Деликатният компромис обаче беше остро подложен на критика от организациите на гражданското общество, които считат, че той не взема решение казуса с препълнените лагери и отблъскването на бежанци по външните граници.

" Освен че е краткотрайно и непринудено, предлагането разрешава на страните от Европейски Съюз да сортират своите претенденти за леговище ", съобщи Стефани Поуп, специалист по миграцията в Oxfam EU.

" То им разрешава също по този начин да отхвърлят търсещите леговище и вместо това да заплащат за " Крепост Европа ", като заплащат сметката за наблюдаване на границите и центровете за задържане. "

Механизмът за взаимност е част от план за правилник и би трябвало да бъде утвърден от Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент, преди да влезе в действие.

Пробивът от петък придвижи напред и друго предложение за усилване на контрола на външните граници на Шенгенското пространство.

Фронтекс, граничната организация на Европейски Съюз, би трябвало до 2027 г.да разшири непрекъснатия си корпус до 10 000 чиновници.

Останалите елементи от Пакта за миграцията и убежището ще продължат да бъдат предмет на договаряния в Съвета на Европейски Съюз. За да се реализира компромис, френското председателство предизвиква поетапен метод, като дава приоритет на някои детайли на пакта, като да вземем за пример новия механизъм за взаимност, пред други.

Междувременно Парламентът на Европейски Съюз желае да работи по-бързо и да контракти " всички досиета не по-късно от декември 2022 година ", съгласно Томас Тобе, шведския евродепутат, който работи като основен договарящ на Парламента за пакта.

" Законите, а не ad hoc решенията, ще подсигуряват устойчиви и надеждни политики в региона на убежището и миграцията, които балансират сред солидарността и справедливото шерване на отговорността ", съобщи депутатът. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР