Министрите на външните работи на държавите членки на Европейския съюз

...
Министрите на външните работи на държавите членки на Европейския съюз
Коментари Харесай

МВнР: Външните министри подчертаха силния ангажимент на ЕС в подкрепа на Киев по всички направления

Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз (ЕС) подчертаха мощния ангажимент на общността за поддръжка на Украйна по всички посоки, в това число с даването на макроикономическа помощ, филантропична помощ, подпомагане за готовност за зимния сезон, военна помощ на украинските въоръжени сили по линия на Европейския инструмент за мир и други Това оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР) на България.

По време на постоянното месечно съвещание на Съвет „ Външни работи “, което се състоя през днешния ден в Брюксел, служебният външен министър Николай Милков осведоми сътрудниците си за решението на Народното събрание да бъде оказана военна помощ на Украйна. На 3 ноември 175 депутати в българския парламент гласоподаваха " за " изпращането на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна.

Външните министри на страните от Европейски Съюз разискаха през днешния ден продължаващата съветска експанзия в Украйна, опциите за по-нататъшно ангажиране с страните от Западните Балкани и неустойчивостта в района на Големите африкански езера. Съветът утвърди стартирането на активността на военната ОПСО задача с непослушен мандат за подкрепяне на Украйна (EUMAM), която ще консолидира напъните за образованието на въоръжените сили на Украйна в тясна съгласуваност с сътрудниците.

Министър Милков подчертава върху нуждата от дейно противопоставяне на дезинформацията и хибридните закани. Министрите разискаха и подвеждането под наказателна отговорност на причинителите на интернационалните закононарушения в Украйна, както и продължаването на работата по нови ограничаващи ограничения. В съвещанието се включи по видео връзка и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Преди съвещанието министрите се срещнаха и с водача на беларуската съпротива Светлана Тихановская, която ги срещна с последните развития на политическата конюнктура в страната.

Сред акцентите на съвещанието беше усилването на уговорката на Европейски Съюз с страните от района на Западните Балкани по линия на външната политика и сигурността. Фокусът на полемиката беше подложен на последните развития в района, напрежението сред Сърбия и Косово, изборите в Босна и Херцеговина, политическата конюнктура в Черна гора, усилването на кибер офанзивите в района.

Изразена беше необятна поддръжка за рекомендацията на Европейската комисия за даване на Босна и Херцеговина на статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз, както и за визова либерализация за Косово.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР